Pikantne chrupiące paluszki
Jeśli lubicie słone przekąski to te paluszki na pewno przypadną wam do gustu.
Składniki:
ciasto
250 g białego tłustego sera
250 g masła
250 g mąki krupczatki
pół łyżeczki soli
dodatki:
papryka chili w płatkachsuszona pietruszka
cebula suszona
czosnek granulowany
do wykończenia:
rozmącone jajko
sól morska
pieprz kolorowy
Wykonanie:
Składniki na ciasto najlepiej wyrobić na gładkie ciasto za pomocą robota kuchennego.Ciasto kształtujemy w kulę, a następnie spłaszczamy. Owijamy w folię spożywczą i schładzamy przez noc w lodówce.
Ciasto dzielimy na części. Każdą część wałkujemy na cienki placek. Środek posypujemy przyprawą. Ciasto zawijamy w kopertę i ponownie wałkujemy.
Kroimy w cienkie paski, które skręcamy. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy solą oraz pieprzem. Pieczemy w 200 stopniach przez 10 minut, aż się zrumienią.
Paluszki studzimy na kratce.
Te paluszki są wspaniałą przekąską, ale również idealnym dodatkiem do czystych zup np. pomidorowej.
Komentarze
Prześlij komentarz