Sękacz z patelni

Uwielbiam sękacza, ale w domowych warunkach trudno jest go zrobić bez specjalnego pieca. Poniżej prezentuję prosty sposób na przygotowanie tego ciasta. Do wykonania będziecie potrzebować dużej patelni (30 cm, najlepiej kwadratowej lub prostokątnej) z teflonową powłoką i wałeczka z kawałka folii aluminiowej. Taką prostą metodą uzyskujemy na prawdę dobre ciasto, które smakiem przypomina tradycyjnego sękacza. Niestety nie ma tylko tych charakterystycznych sęków.

Składniki:

5-6 jajek
5-6 pełnych łyżek mąki typ 405
5-6 pełnych łyżek cukru
2 łyżki cukru waniliowego
pół łyżeczki cream of tartar
szczypta soli 
2-3 łyżki kwaśnej śmietany
łyżka roztopionego masła

Wykonanie:

W dzieży robota umieszczamy białka, cream of tartar i sól. Ubijamy na wysokich obrotach, gdy białka są już ubite dodajemy cukier i jeszcze chwilę ubijamy. Zmniejszamy obroty i pojedynczo dodajemy żółtka. Zmniejszamy obroty na najwolniejsze i wsypujemy przesianą mąkę. Na koniec dodajemy kwaśną śmietanę i rozpuszczone masło.

Z folii aluminiowej robimy wałeczek o szerokości patelni.
Na patelnię wylewamy porcję ciasta, najlepiej formować je w kwadrat lub prostokąt (jeśli smażymy na okrągłej patelni). Na prostokątnej i kwadratowej ciasto rozprowadzamy równomiernie.
Patelnię przykrywamy i smażymy na wolnym ogniu, aż ciasto się usmaży.

Następnie patelnię odkrywamy i ostrożnie owijamy ciasto na foliowy wałeczek. Ciasto przesuwamy na brzeg patelni. Wylewamy kolejną porcję ciasta, tak by dotykało tej zwiniętej. Ponownie przykrywamy patelnię i smażymy, aż ciasto z wierzchu będzie usmażone.


Patelnię odkrywamy i ponownie zwijamy ciasno ciasto w wałeczek. Postępujemy tak do wykończenia ciasta.

Po usmażeniu ostatniej porcji ciasta, ciasto podsmażamy jeszcze chwilę na złączeniu, by mieć pewność, że się nie rozwinie. Ciasto studzimy, a następnie owijamy w folię spożywczą i odstawiamy na 2-3 godziny, żeby dobrze zastygło.

Zastygnięte ciasto odwijamy z folii ostrożnie wyjmujemy ze środka foliowy wałeczek. Kroimy na plasterki i cieszymy się jego wyśmienitym smakiem.

Komentarze

Popularne posty