Łosoś jurajski w galarecie
Pyszny kolorowy łosoś jurajski w galarecie.
sól ziołowa
pieprz ziołowy
2 cytryny
6 listków żelatyny
szklanka mrożonego groszku
kilka mini marchewek
żółta marchewka
kilka różyczek kalafiora
kilka strączków groszku cukrowego
koperek
sól ziołowa
szczypta szafranu
Jeśli ryba ma ości wyjmujemy je za pomocą pęsety. Rybę solimy i pieprzymy. Łososia układamy na plastrach cytryny i parujemy przez 10 minut.
Na spód szklanego naczynia wysypujemy mrożony groszek.
Resztę warzyw zalewamy 500 ml wody, solimy oraz dodajemy szafran. Gotujemy przez kilka minut. Warzywa powinny zostać jędrne i chrupiące. Warzywa układamy na warstwie groszku, a na nich układamy rybę.
Do wody, w której gotowały się warzywa dodajemy żelatynę oraz posiekany drobno koperek, można również do smaku dodać trochę wywaru spod parowania ryby. Mieszamy, aż żelatyna się rozpuści. Wywarem zalewamy rybę i warzywa. Odstawiamy do wystudzenia. Następnie odstawiamy na noc do lodówki.
Galaretę podajemy schłodzoną prosto z lodówki.
Składniki:
płat łososia jurajskiego bez skórysól ziołowa
pieprz ziołowy
2 cytryny
6 listków żelatyny
szklanka mrożonego groszku
kilka mini marchewek
żółta marchewka
kilka różyczek kalafiora
kilka strączków groszku cukrowego
koperek
sól ziołowa
szczypta szafranu
Wykonanie:
Na głębokiej patelni układamy plasterki cytryny, wlewamy 100 ml wody. Patelnię przykrywamy, doprowadzamy do zagotowania.Jeśli ryba ma ości wyjmujemy je za pomocą pęsety. Rybę solimy i pieprzymy. Łososia układamy na plastrach cytryny i parujemy przez 10 minut.
Na spód szklanego naczynia wysypujemy mrożony groszek.
Resztę warzyw zalewamy 500 ml wody, solimy oraz dodajemy szafran. Gotujemy przez kilka minut. Warzywa powinny zostać jędrne i chrupiące. Warzywa układamy na warstwie groszku, a na nich układamy rybę.
Do wody, w której gotowały się warzywa dodajemy żelatynę oraz posiekany drobno koperek, można również do smaku dodać trochę wywaru spod parowania ryby. Mieszamy, aż żelatyna się rozpuści. Wywarem zalewamy rybę i warzywa. Odstawiamy do wystudzenia. Następnie odstawiamy na noc do lodówki.
Galaretę podajemy schłodzoną prosto z lodówki.
Komentarze
Prześlij komentarz