Łosoś jurajski w galarecie

Pyszny kolorowy łosoś jurajski w galarecie.

Składniki:

płat łososia jurajskiego bez skóry
sól ziołowa
pieprz ziołowy
2 cytryny

6 listków żelatyny
szklanka mrożonego groszku
kilka mini marchewek
żółta marchewka
kilka różyczek kalafiora
kilka strączków groszku cukrowego
koperek
sól ziołowa
szczypta szafranu

Wykonanie:

Na głębokiej patelni układamy plasterki cytryny, wlewamy 100 ml wody. Patelnię przykrywamy, doprowadzamy do zagotowania.

Jeśli ryba ma ości wyjmujemy je za pomocą pęsety. Rybę solimy i pieprzymy. Łososia układamy na plastrach cytryny i parujemy przez 10 minut.

Na spód szklanego naczynia wysypujemy mrożony groszek.

Resztę warzyw zalewamy 500 ml wody, solimy oraz dodajemy szafran. Gotujemy przez kilka minut. Warzywa powinny zostać jędrne i chrupiące. Warzywa układamy na warstwie groszku, a na nich układamy  rybę.

Do wody, w której gotowały się warzywa dodajemy żelatynę oraz posiekany drobno koperek, można również do smaku dodać trochę wywaru spod parowania ryby. Mieszamy, aż żelatyna się rozpuści. Wywarem zalewamy rybę i warzywa. Odstawiamy do wystudzenia. Następnie odstawiamy na noc do lodówki.
Galaretę podajemy schłodzoną prosto z lodówki.

Komentarze

Popularne posty