Naleśniki z czosnku niedźwiedziego z pieczarkami i szynką
Pyszne naturalnie zielone naleśniki - kolor zawdzięczają czosnkowi niedźwiedziemu. Nadzienie z pieczarek i szynki.
szklanka wody gazowanej
3-4 jajka
2 czubate szklanki mąki krupczatki
2 garście czosnku niedźwiedziego
1/2 łyżeczki soli morskiej
3 łyżki oleju rzepakowego lub stopionego masła klarowanego
masło klarowane do natłuszczenia patelni
3-4 szalotki
marchewka
sól morska
pieprz kolorowy
lubczyk
łyżka masła
ulubiona szynka w plastrach
Odstawiamy na pół godziny.
Rozgrzewamy patelnię z niewielką ilością klarowanego masła. Mieszamy ciasto, wlewamy je na patelnię za pomocą chochelki. Kiedy powierzchnia ciasta jest już sucha, odwracamy i smażymy z drugiej strony.
Na drugiej patelni szklimy szalotki, dodajemy drobno posiekaną lub startą marchewkę. Do cebuli i marchewki dodajemy pokrojone w cienkie plasterki pieczarki, solimy i dusimy przez 10-15 minut. Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem i posiekanym lubczykiem.
Na każdy naleśnik kładziemy plaster szynki, a następnie uduszone pieczarki. Naleśniki zwijamy.
Takie naleśniki możemy po prostu odsmażyć na patelni lub zapiec po pierzynką z żółtego sera.
Składniki:
ciasto naleśnikowe:
2 szklanki mlekaszklanka wody gazowanej
3-4 jajka
2 czubate szklanki mąki krupczatki
2 garście czosnku niedźwiedziego
1/2 łyżeczki soli morskiej
3 łyżki oleju rzepakowego lub stopionego masła klarowanego
masło klarowane do natłuszczenia patelni
farsz:
500 g pieczarek3-4 szalotki
marchewka
sól morska
pieprz kolorowy
lubczyk
łyżka masła
ulubiona szynka w plastrach
Wykonanie:
Do głębokiej miski wlewamy mleko i wodę, jaja i sól. Potem trzepaczką mieszamy. Dodajemy mąkę i mieszamy, do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy wstępnie posiekany czosnek niedźwiedzi. Całość miksujemy blenderem.Odstawiamy na pół godziny.
Rozgrzewamy patelnię z niewielką ilością klarowanego masła. Mieszamy ciasto, wlewamy je na patelnię za pomocą chochelki. Kiedy powierzchnia ciasta jest już sucha, odwracamy i smażymy z drugiej strony.
Na drugiej patelni szklimy szalotki, dodajemy drobno posiekaną lub startą marchewkę. Do cebuli i marchewki dodajemy pokrojone w cienkie plasterki pieczarki, solimy i dusimy przez 10-15 minut. Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem i posiekanym lubczykiem.
Na każdy naleśnik kładziemy plaster szynki, a następnie uduszone pieczarki. Naleśniki zwijamy.
Takie naleśniki możemy po prostu odsmażyć na patelni lub zapiec po pierzynką z żółtego sera.
Komentarze
Prześlij komentarz