Fasolka po bretońsku gotowana na wędzonym boczku
Fasolka po bretońska z dużą ilością włoszczyzny i na prawdziwym wędzonym boczku smakuje doskonale.
kg surowego wędzonego boczku, chudego
seler korzeniowy
2 marchewki
por
2-3 łodygi selera naciowego
łyżka masła
500 ml passaty pomidorowej
2 łyżki pasty Harrisa
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka najlepiej świeżych listków laurowych
1-2 ząbki czosnku
łyżeczka kminku
łyżeczka kuminu
pieprz kolorowy
majeranek
Fasolkę gotujemy w wodzie z dodatkiem ziaren kminku i kuminu. Po godzinie do fasolki dodajemy wędzony surowy boczek i na wolnym ogniu gotujemy przez kolejną godzinę. Do fasolki dodajemy liście laurowe i ziarenka ziela angielskiego. Warzywa kroimy, a następnie podsmażamy je na maśle. Podduszone warzywa dodajemy do fasolki i gotujemy około 15 minut. Dolewamy passatę pomidorową i Harrisę, gotujemy kolejny kwadrans. Fasolkę doprawiamy do smaku majerankiem, startym czosnkiem, pieprzem kolorowym i opcjonalnie solą, bo wędzonka jest słona.
Fasolkę możemy jeść od razu po ugotowaniu, ale najlepiej smakuje na kolejny dzień.
Składniki:
500 g suchej białej fasolikg surowego wędzonego boczku, chudego
seler korzeniowy
2 marchewki
por
2-3 łodygi selera naciowego
łyżka masła
500 ml passaty pomidorowej
2 łyżki pasty Harrisa
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka najlepiej świeżych listków laurowych
1-2 ząbki czosnku
łyżeczka kminku
łyżeczka kuminu
pieprz kolorowy
majeranek
Wykonanie:
Fasolkę płuczemy, następnie namaczamy przez noc.Fasolkę gotujemy w wodzie z dodatkiem ziaren kminku i kuminu. Po godzinie do fasolki dodajemy wędzony surowy boczek i na wolnym ogniu gotujemy przez kolejną godzinę. Do fasolki dodajemy liście laurowe i ziarenka ziela angielskiego. Warzywa kroimy, a następnie podsmażamy je na maśle. Podduszone warzywa dodajemy do fasolki i gotujemy około 15 minut. Dolewamy passatę pomidorową i Harrisę, gotujemy kolejny kwadrans. Fasolkę doprawiamy do smaku majerankiem, startym czosnkiem, pieprzem kolorowym i opcjonalnie solą, bo wędzonka jest słona.
Fasolkę możemy jeść od razu po ugotowaniu, ale najlepiej smakuje na kolejny dzień.
Komentarze
Prześlij komentarz