Garnuszek obfitości
Pyszne i bardzo pożywne danie jednogarnkowe.
1 kg łopatki, miałam z dzika, ale może być też wieprzowa
3 cebule
2 marchewki
4 duże ziemniaki
sól niedźwiedzia
pieprz ziołowy
sól ziołowa
papryka słodka
pieprz cayenne
olej
Ziemniaki kroimy w plasterki, nacieramy solą czosnkową.
Marchewki i cebulę kroimy w plastry.
Żeliwny garnek smarujemy w wewnątrz olejem. Garnek wykładamy plastrami boczku. Następnie układamy warstwy, z mięsa i warzyw.
Po ułożeniu ostatniej warstwy, wierzch przykrywamy boczkiem.
Garnek przykrywamy. Wstawiamy do piecyka nastawiamy temperaturę na 200°C, gdy piecyk osiągnie tę temperaturę zmniejszamy do 150°C i pieczemy przez 2 godziny. Garnek odkrywamy, zwiększamy temperaturę do 180°C i pieczemy 10-15 minut, aż boczek się przyrumieni.
Składniki:
200 g wędzonego boczku w plastrach1 kg łopatki, miałam z dzika, ale może być też wieprzowa
3 cebule
2 marchewki
4 duże ziemniaki
sól niedźwiedzia
pieprz ziołowy
sól ziołowa
papryka słodka
pieprz cayenne
olej
Wykonanie:
Mięso kroimy w plastry, nacieramy je solą ziołową, pieprzem ziołowym, papryką słodką i pieprzem cayenne.Ziemniaki kroimy w plasterki, nacieramy solą czosnkową.
Marchewki i cebulę kroimy w plastry.
Żeliwny garnek smarujemy w wewnątrz olejem. Garnek wykładamy plastrami boczku. Następnie układamy warstwy, z mięsa i warzyw.
Po ułożeniu ostatniej warstwy, wierzch przykrywamy boczkiem.
Garnek przykrywamy. Wstawiamy do piecyka nastawiamy temperaturę na 200°C, gdy piecyk osiągnie tę temperaturę zmniejszamy do 150°C i pieczemy przez 2 godziny. Garnek odkrywamy, zwiększamy temperaturę do 180°C i pieczemy 10-15 minut, aż boczek się przyrumieni.
Komentarze
Prześlij komentarz