Schab dzika konfitowany

Schab z dzika wolno duszony w smalcu, dzięki czemu cały smak i soczystość zostaje w jego wnętrzu.

Składniki:

1,5 kg schabu z dzika
sól z czosnku niedźwiedziego
pieprz kolorowy
kilka listków laurowy
kilka ziaren ziela angielskiego
szalotka
litr smalcu(wieprzowy, gęsi lub z dzika)

Wykonanie:

Mięso nacieramy przyprawami, solą, pieprzem, roztartym zielem angielskim, obkładamy plasterkami szalotki i listkami laurowymi. Odstawiamy na minimum 2-3 godziny.
W żeliwnym garnku rozgrzewamy smalec, mięso ostrożnie wkładamy w gorący tłuszcz. Po chwili zmniejszamy ogień, tłuszcz powinien tylko mrugać.

 
Mięso dusimy pod przykryciem przez około 2-2,5 godziny. 
Aby uzyskać rumianą skórkę garnek odkrywamy i wstawiamy na 10-15 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C.
Mięso można podawać zarówno na gorąco lub na zimno jako wędlinę.

Komentarze

Popularne posty