Schab dzika konfitowany
Schab z dzika wolno duszony w smalcu, dzięki czemu cały smak i soczystość zostaje w jego wnętrzu.
sól z czosnku niedźwiedziego
pieprz kolorowy
kilka listków laurowy
kilka ziaren ziela angielskiego
szalotka
litr smalcu(wieprzowy, gęsi lub z dzika)
W żeliwnym garnku rozgrzewamy smalec, mięso ostrożnie wkładamy w gorący tłuszcz. Po chwili zmniejszamy ogień, tłuszcz powinien tylko mrugać.
Składniki:
1,5 kg schabu z dzikasól z czosnku niedźwiedziego
pieprz kolorowy
kilka listków laurowy
kilka ziaren ziela angielskiego
szalotka
litr smalcu(wieprzowy, gęsi lub z dzika)
Wykonanie:
Mięso nacieramy przyprawami, solą, pieprzem, roztartym zielem angielskim, obkładamy plasterkami szalotki i listkami laurowymi. Odstawiamy na minimum 2-3 godziny.W żeliwnym garnku rozgrzewamy smalec, mięso ostrożnie wkładamy w gorący tłuszcz. Po chwili zmniejszamy ogień, tłuszcz powinien tylko mrugać.
Mięso dusimy pod przykryciem przez około 2-2,5 godziny.
Aby uzyskać rumianą skórkę garnek odkrywamy i wstawiamy na 10-15 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C.
Mięso można podawać zarówno na gorąco lub na zimno jako wędlinę.
Komentarze
Prześlij komentarz