Sól z czosnkiem niedźwiedzim
Składniki:
500 g soli morskiej drobnej, można użyć również grubej, wtedy uzyskamy całe kryształki soli2 duże garści czosnku niedźwiedziego
2 szalotki
Wykonanie:
Czosnek i obrane szalotki przekładamy do malaksera i chwilę miksujemy. Do wstępnie zmiksowanego czosnku i cebuli wsypujemy sól i miksujemy do połączenia składników.Sól przesypujemy na papier do pieczenia i suszymy w 55-60°C przez 3-4 godziny. Dobrze wysuszoną sól, kruszymy i przesypujemy do szczelnych pojemniczków. Przechowujemy w suchym zaciemnionym miejscu.
Używamy do sałatek, mięs, zup i sosów.
Porada:
Jeśli macie w domu ciepłe miejsce z gorącym kaloryferem możecie również na nim suszyć owoce i warzywa.
Komentarze
Prześlij komentarz