Polędwica z jelenia po królewsku
Soczysta, krucha po prostu rozpływająca się w ustach domowa wędlina z jelenia.
Składniki:
kg polędwicy z jelenia, ewentualnie można zastąpić wołową10 g liści laurowych
marynata:
3 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki musztardy Dijon
łyżka soli morskiej
łyżka cukru
łyżka młotkowanego pieprzu kolorowego
łyżka roztartych ziaren jałowca
łyżka suszonych ziół (bazylii, tymianku i estragonu)
7-10 ziarenek kardamonu (bez łuski)
Wykonanie:
Mięso dokładnie oczyszczamy z błon. Wszystkie składniki marynaty ze sobą mieszamy. Mieszanką dokładnie nacieramy mięso. Przyprawione mięso ciasno okładamy listkami laurowymi. Przekładamy do worka do pakowania próżniowego i gotowania Sous Vide. Za pomocą pakowarki próżniowej zamykamy w worku mięso. Odkładamy na 3-4 dni do lodówki.Mięso gotujemy nie wyjmując z worka w parowarze lub w garnku z nasadką do gotowania na parze przez 30-40 minut. Mięso studzimy. Wystudzone przekładamy do lodówki, aby zastygło.
Worek z mięsem rozcinamy, odlewamy sos (możemy użyć go jako bazę do zup lub sosu). Mięso kroimy w cieniutkie plasterki.
Komentarze
Prześlij komentarz