Naleśniki z rukolą nadziewane serkiem, marynowaną marchewką i mini kukurydzą

Pyszne naleśniki, które świetnie smakują na zimno. Naleśniki zaskakują zarówno smakiem jak i kolorem.

Składniki:

ciasto naleśnikowe:

2 szklanki mleka
szklanka wody gazowanej
3-4 jajka
2 czubate szklanki mąki krupczatki
100 g rukoli
szalotka
1/2 łyżeczki soli morskiej
3 łyżki oleju rzepakowego lub stopionego masła klarowanego
masło klarowane do natłuszczenia patelni

farsz:

200 g serka śmietankowego
2 łyżki słodkiej śmietanki
sól
pieprz
szczypiorek

300 g marynowanych mini kukurydz

marynowana marchewka a'la wędzony łosoś

Wykonanie:

Do głębokiej miski wlewamy mleko i wodę, jaja i sól. Potem trzepaczką mieszamy. Dodajemy mąkę i mieszamy, do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy rukolę i pokrojoną szalotkę. Całość miksujemy blenderem.
Odstawiamy na pół godziny.


Rozgrzewamy patelnię z niewielką ilością klarowanego masła. Mieszamy ciasto, wlewamy je na patelnię za pomocą chochelki. Kiedy powierzchnia ciasta jest już sucha, odwracamy i smażymy z drugiej strony.

Ser mieszamy ze szczypiorkiem, śmietanką, solą i pieprzem.

Każdy naleśnik smarujemy serkiem, układamy kilka plastrów marynowanej marchewki oraz kolbę mini kukurydzy. Naleśniki zwijamy.

Takie naleśniki najlepiej smakują podane w formie zimnej przystawki.

Komentarze

Popularne posty