Naleśniki z rukolą nadziewane serkiem, marynowaną marchewką i mini kukurydzą
Składniki:
ciasto naleśnikowe:
2 szklanki mlekaszklanka wody gazowanej
3-4 jajka
2 czubate szklanki mąki krupczatki
100 g rukoli
szalotka
1/2 łyżeczki soli morskiej
3 łyżki oleju rzepakowego lub stopionego masła klarowanego
masło klarowane do natłuszczenia patelni
farsz:
200 g serka śmietankowego2 łyżki słodkiej śmietanki
sól
pieprz
szczypiorek
300 g marynowanych mini kukurydz
marynowana marchewka a'la wędzony łosoś
Wykonanie:
Do głębokiej miski wlewamy mleko i wodę, jaja i sól. Potem trzepaczką mieszamy. Dodajemy mąkę i mieszamy, do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy rukolę i pokrojoną szalotkę. Całość miksujemy blenderem.Odstawiamy na pół godziny.
Rozgrzewamy patelnię z niewielką ilością klarowanego masła. Mieszamy ciasto, wlewamy je na patelnię za pomocą chochelki. Kiedy powierzchnia ciasta jest już sucha, odwracamy i smażymy z drugiej strony.
Ser mieszamy ze szczypiorkiem, śmietanką, solą i pieprzem.
Każdy naleśnik smarujemy serkiem, układamy kilka plastrów marynowanej marchewki oraz kolbę mini kukurydzy. Naleśniki zwijamy.
Takie naleśniki najlepiej smakują podane w formie zimnej przystawki.
Komentarze
Prześlij komentarz