Kluski francuskie - idelany dodatek do gulaszu
Kluski francuskie to idealny dodatek do czystych zup, pieczeni, gulaszy, a w szczególności do strogonowa. Przepis kiedyś znalazłam w jednej z książek Hanny Szymanderskiej.
5 jajek
100-120 g mąki krupczatki
sól morska
suszony koperek
Białka z dodatkiem soli ubijamy na sztywną pianę. Następnie pianę łączymy masą maślaną, stopniowo dosypujemy też mąkę. Mieszamy delikatnie do połączenia składników.
Łyżeczką formujemy niewielkie kluski, wrzucamy je na osolony wrzątek, gotujemy chwilę pod przykryciem, aż kluseczki urosną. Kluski wyławiamy łyżką cedzakową.
Składniki:
100 g masła5 jajek
100-120 g mąki krupczatki
sól morska
suszony koperek
Wykonanie:
Masło ucieramy, aż będzie puszyste. Do masła dodajemy po jednym żółtku cały czas ucierając. Do masy maślanej dodajemy koperek.Białka z dodatkiem soli ubijamy na sztywną pianę. Następnie pianę łączymy masą maślaną, stopniowo dosypujemy też mąkę. Mieszamy delikatnie do połączenia składników.
Łyżeczką formujemy niewielkie kluski, wrzucamy je na osolony wrzątek, gotujemy chwilę pod przykryciem, aż kluseczki urosną. Kluski wyławiamy łyżką cedzakową.
Komentarze
Prześlij komentarz