Zrazy z jelenia w sosie śmietanowym z boczniakami
Składniki:
10 plastrów z szynki jeleniamąka
2 zmielone kapelusze suszonych prawdziwków
sól ziołowa
pieprz kolorowy
3 cebule
500 g boczniaków
1-2 łyżki masła
litr kwaśnej wiejskiej śmietany
liść laurowy najlepiej świeży
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka ziaren jałowca
Wykonanie:
Mąkę mieszamy z solą, pieprzem, zmielonymi prawdziwkami. W mieszance obtaczamy mięso, a następnie rumienimy je na maśle z obu stron. Zrumienione mięso przesuwamy na jedną stronę garnka, a na drugą wsypujemy cebulę i ją szklimy. Mięso mieszamy z cebulą, dodajemy pokrojone boczniaki, chwilę wszystko dusimy, a następnie zalewamy śmietaną i dusimy pod przykryciem około 30 minut. Następnie garnek, odkrywamy i dusimy jeszcze 10-15 minut, żeby sos się zredukował i zrobił zawiesisty.Sos najlepiej smakuje podany z ziemniakami i kiszonym lub konserwowym ogórkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz