Rolada lodowa - 3 składnikowa

Samo ciasto robi się przez 15 minut + 2 godziny zajmuje chłodzenie w zamrażarce. Po tym czasie pyszne ciasto jest gotowe do podania.

Składniki:

opakowanie ciasta francuskiego
300 ml słodkiej śmietanki minimum 36%
3-4 łyżki słodzonego mleka skondensowanego
opcjonalnie esencja waniliowa

Wykonanie:

Ciasto francuskie tniemy na cienkie paski. Pieczemy w 200°C przez 10 minut. Paluszki studzimy na kratce.


Śmietankę ubijamy z mlekiem skondensowanymi i wanilią. Keksówkę wykładamy folią spożywczą. Spód smarujemy łyżką śmietany układamy warstwę paluszków, smarujemy cienką warstwą śmietany. Układamy 3-4 warstwy, ale zostawiamy 2 łyżki śmietany i 3-4 paluszki - będą potrzebne do wykończenia ciasta.

Ciasto szczelnie owijamy folią spożywczą i odkładamy do zamrażarki na 2 godziny.
Schłodzone ciasto smarujemy odłożoną śmietaną, i obsypujemy ze wszystkich stron pokruszonymi paluszkami.

Ciasto kroimy ząbkowanym nożem do chleba/ciasta i podajemy z filiżanką gorącej kawy lub herbaty.

Porady: Do bitej śmietany można dodać skórki z cytrusów np. cytryny, pomarańczy lub limonki.
 

Komentarze

Popularne posty