Ciasto jak układanka geometryczna
Na pewno kojarzycie kompozycje malarskie Mondriana czy Kandinsky'ego. Patrząc na abstrakcyjne obrazy postanowiłam przenieść sztukę z płótna na talerz. I tak powstało to ciasto.
Dodam jeszcze tylko, że ciasto nie tylko ciekawie wygląda na talerzu również na prawdę dobrze smakuje.
ciasto:
10 jajek
pół łyżeczki cream of tartar
sól na czubek łyżeczki
szklanka cukru
2 łyżki cukru waniliowego
10 łyżek mąki typ 405
2 łyżki czarnego kakao
łyżka ciemnego kakao
200g słodzonego mleka skondensowanego
polewa:
100 g masła
6 łyżek mleka
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki czarnego kakao
2 łyżeczki ciemnego kakao
Połowę piany przekładamy do drugiej miski.
Do jednej miski przesiewamy 5 łyżek mąki i kakao, a do drugiej miski tylko mąkę. Obie masy należy wymieszać za pomocą silikonowej szpatułki.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy warstwę ciemnego ciasta. Pieczemy przez 3 minuty w 180°C. Następnie wylewamy warstwę ciasta jasnego i pieczemy kolejne 3 minuty. Tak postępujemy do wykorzystaniu obu kolorów ciast.
Upieczone ciasto studzimy na kratce.
Boki ciasta ścinamy, by uzyskać równy prostokąt.
Ciasto dzielmy kroimy na równej długości paski. Ja do swojej kompozycji pokroiłam na 6 pasków o wymiarach 2,5cm x 30 cm oraz 3 paski o wymiarach 5cm x 30 cm. Możecie oczywiście się pobawić i układać ciasto z pasków o takich samych wymiarach, lub różnych jak wam wyobraźnia podpowiada.
Paski ciasta smarujemy mlekiem skondensowanym i sklejamy ze sobą. Ciasto owijamy ciasno w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez 2-3 godziny.
Przygotowujemy polewę. W rondelku rozpuszczany masło z cukrem pudrem. Gdy cukier się rozpuści dodajemy mleko i kakao, ciągle mieszając gotujemu przez ok. 2 min do lekkiego zgęstnienia.
Gotową polewę rozprowadzamy na schłodzonym cieście.
Dodam jeszcze tylko, że ciasto nie tylko ciekawie wygląda na talerzu również na prawdę dobrze smakuje.
Składniki:
proporcje na blachę 35cm x 40 cmciasto:
10 jajek
pół łyżeczki cream of tartar
sól na czubek łyżeczki
szklanka cukru
2 łyżki cukru waniliowego
10 łyżek mąki typ 405
2 łyżki czarnego kakao
łyżka ciemnego kakao
200g słodzonego mleka skondensowanego
polewa:
100 g masła
6 łyżek mleka
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki czarnego kakao
2 łyżeczki ciemnego kakao
Wykonanie:
Do dzieży robota kuchennego wlewamy białka jaj, cream of tartar i sól. Ubijamy sztywną pianę. Gdy białka są już ubite wsypujemy cukier i cukier waniliowy i jeszcze chwilę ubijamy. Zmniejszamy obroty robota i wlewamy żółtka, mieszamy na wolnych obrotach, aż żółtka połączą się z pianą.Połowę piany przekładamy do drugiej miski.
Do jednej miski przesiewamy 5 łyżek mąki i kakao, a do drugiej miski tylko mąkę. Obie masy należy wymieszać za pomocą silikonowej szpatułki.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy warstwę ciemnego ciasta. Pieczemy przez 3 minuty w 180°C. Następnie wylewamy warstwę ciasta jasnego i pieczemy kolejne 3 minuty. Tak postępujemy do wykorzystaniu obu kolorów ciast.
Upieczone ciasto studzimy na kratce.
Boki ciasta ścinamy, by uzyskać równy prostokąt.
Ciasto dzielmy kroimy na równej długości paski. Ja do swojej kompozycji pokroiłam na 6 pasków o wymiarach 2,5cm x 30 cm oraz 3 paski o wymiarach 5cm x 30 cm. Możecie oczywiście się pobawić i układać ciasto z pasków o takich samych wymiarach, lub różnych jak wam wyobraźnia podpowiada.
Paski ciasta smarujemy mlekiem skondensowanym i sklejamy ze sobą. Ciasto owijamy ciasno w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez 2-3 godziny.
Przygotowujemy polewę. W rondelku rozpuszczany masło z cukrem pudrem. Gdy cukier się rozpuści dodajemy mleko i kakao, ciągle mieszając gotujemu przez ok. 2 min do lekkiego zgęstnienia.
Gotową polewę rozprowadzamy na schłodzonym cieście.
Komentarze
Prześlij komentarz