Pasztet drobiowy

Ostatnio bardzo modne stała się kuchnia Zero Waste, które polega na tym żeby nic się nie marnowało. Dla mnie to nic nowego, gdyż od małego jestem nauczona, żeby nie wyrzucać jedzenia. Dzięki umiejętnemu wykorzystaniu resztek pozostałych z niedzielnego obiadu powstał ten kolorowy pasztet.

Składniki:

masa mięsna:
ugotowane mięso z rosołu, u mnie drobiowe
5 jajek
sól ziołowa
pieprz kolorowy
chili
estragon
ziele angielskie
imbir
słodka i ostra papryka
suszona cebula
gałka muszktołowa
około 200-300 ml rosołu

masa ziemniaczana:
5-6 ugotowanych ziemniaków, pozostałych z obiadu
koperek, pietruszka, szczypiorek
3 łyżki śmietanki
gałka muszkatołowa
opcjonalnie sól
3 jajka

dodatki:
zblanszowana fasolka szparagowa, u mnie zielona i żółta
marchewka z rosołu

masło do wysmarowania formy
kuskus pełnoziarnisty do wysypania formy

Wykonanie:

Do malaksera wkładamy kawałki mięsa, dodajemy jajka, przyprawy oraz rosół. Wszytko miksujemy do uzyskania gładkiej masy.

Ziemniaki przeciskamy przez praskę, mieszamy z posiekaną zieleniną, jajkami i śmietaną. Masę ziemniaczaną mieszamy. Doprawiamy do smaku gałką muszkatołową i opcjonalnie solą.

Formę żaroodporną smarujemy masłem i wysypujemy kuskusem.

Na dno formy wykładamy połowę fasolki oraz pokrojoną w cienkie słupki marchewki. Następnie wykładamy masę mięsną, posypujemy cienką warstwą kuskusu, układamy resztę marchewki i fasolki, a na wierzch wykładamy warstwę ziemniaków.

Pieczemy w 175-180°C przez godzinę.

Pasztet można podawać  zarówno na gorąco jak i na zimno.

Komentarze

Popularne posty