Babeczki Savarins

Pyszne babeczki ponczowe wypełnione zabajone i ozdobione rozetką z bitej śmietany. Deser tylko dla dorosłych bo nam też czasem należy się chwila słodkiej przyjemności.

Składniki:

proporcje na około 14 babeczek:

Ciasto:

350 g mąki typ 405 lub 450
15 g świeżych drożdży
100 ml letniego mleka
150 g masła
40 g cukru
1/2 łyżeczki soli
skórka z cytryny
4 jajka

Poncz:

500 ml wody
300 g cukru
100 ml białego lub brązowego rumu 45%

Zabajone:

3 żółtka
100 g cukru
125 ml wytrawnego białego wina
miąższ z połowy laski wanilii

Bita śmietana:

200 g słodkiej śmietanki 42%
50 g białej czekolady

Dekoracja:

dowolne owoce lub cukrowe posypki

Wykonanie:

Ciasto:

Mąkę przesiewamy do miski, w środku robimy wgłębienie, wkruszamy do niego drożdże, zalewamy je mlekiem i lekko mieszamy by się rozpuściły. Rozczyn posypujemy mąką. Miskę nakrywamy ściereczką kuchenną odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut do wyrośnięcia.

Roztopione, letnie masło ucieramy z jajkami, solą i skórką z cytryny.

Gdy na rozczynie pojawią się pęknięcia wlewamy masę jajeczną i energicznie wyrabiamy. Wyrobione ciasto odstawiamy ponownie na 15 minut do wyrośnięcia.

Foremki na babeczki napełniamy ciastem do połowy. Odstawiamy kolejny raz do wyrośnięcia na 10-15 minut, aż ciasto podwoi objętość.

Wyrośnięte babeczki pieczemy w 200 stopniach C przez 15 minut na środkowym poziomie piekarnika. Upieczone babeczki ostrożnie przekładamy na kratkę, aby wystygły.

Poncz:

Zagotować wodę z cukrem. Wyłączyć ogień i wlać rum dokładnie wymieszać.
Zanurzamy wystudzone babeczki w ciepłym ponczu, gdy nasiąkną delikatnie je wyjmujemy na kratkę, aby odciekły (pod kratkę wstawiamy blaszkę, by poncz na nią ściekał).














Zabajone:

Żółtka ubijamy z cukrem na gładką masę. Potem miskę z żółtkami stawiamy do gorącej kąpieli wodnej cały czas ubijając cienki strumieniem wlewamy wino wraz z ziarenkami wanilii. Ubijamy żółtka, aż masa zrobi się gęsta i kremowa.

Bita śmietana:

Śmietanę ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do niej drobno startą białą czekoladę i mieszamy.

Do nasączonych ponczem babeczek nakładamy porcję zabajone, a na wierzch wyciskamy kleks z bitej śmietany, ozdabiamy wedle uznania.

Porada: Babeczki drożdżowe można zrobić kilka dni wcześniej. Należy je tylko dłużej moczyć w ciepłym ponczu, by były dobrze wilgotne również w środku.

Komentarze

Popularne posty