Babeczki Savarins
Pyszne babeczki ponczowe wypełnione zabajone i ozdobione rozetką z bitej śmietany. Deser tylko dla dorosłych bo nam też czasem należy się chwila słodkiej przyjemności.
15 g świeżych drożdży
100 ml letniego mleka
150 g masła
40 g cukru
1/2 łyżeczki soli
skórka z cytryny
4 jajka
300 g cukru
100 ml białego lub brązowego rumu 45%
100 g cukru
125 ml wytrawnego białego wina
miąższ z połowy laski wanilii
50 g białej czekolady
Roztopione, letnie masło ucieramy z jajkami, solą i skórką z cytryny.
Gdy na rozczynie pojawią się pęknięcia wlewamy masę jajeczną i energicznie wyrabiamy. Wyrobione ciasto odstawiamy ponownie na 15 minut do wyrośnięcia.
Foremki na babeczki napełniamy ciastem do połowy. Odstawiamy kolejny raz do wyrośnięcia na 10-15 minut, aż ciasto podwoi objętość.
Wyrośnięte babeczki pieczemy w 200 stopniach C przez 15 minut na środkowym poziomie piekarnika. Upieczone babeczki ostrożnie przekładamy na kratkę, aby wystygły.
Zanurzamy wystudzone babeczki w ciepłym ponczu, gdy nasiąkną delikatnie je wyjmujemy na kratkę, aby odciekły (pod kratkę wstawiamy blaszkę, by poncz na nią ściekał).
Do nasączonych ponczem babeczek nakładamy porcję zabajone, a na wierzch wyciskamy kleks z bitej śmietany, ozdabiamy wedle uznania.
Porada: Babeczki drożdżowe można zrobić kilka dni wcześniej. Należy je tylko dłużej moczyć w ciepłym ponczu, by były dobrze wilgotne również w środku.
Składniki:
proporcje na około 14 babeczek:
Ciasto:
350 g mąki typ 405 lub 45015 g świeżych drożdży
100 ml letniego mleka
150 g masła
40 g cukru
1/2 łyżeczki soli
skórka z cytryny
4 jajka
Poncz:
500 ml wody300 g cukru
100 ml białego lub brązowego rumu 45%
Zabajone:
3 żółtka100 g cukru
125 ml wytrawnego białego wina
miąższ z połowy laski wanilii
Bita śmietana:
200 g słodkiej śmietanki 42%50 g białej czekolady
Dekoracja:
dowolne owoce lub cukrowe posypkiWykonanie:
Ciasto:
Mąkę przesiewamy do miski, w środku robimy wgłębienie, wkruszamy do niego drożdże, zalewamy je mlekiem i lekko mieszamy by się rozpuściły. Rozczyn posypujemy mąką. Miskę nakrywamy ściereczką kuchenną odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut do wyrośnięcia.Roztopione, letnie masło ucieramy z jajkami, solą i skórką z cytryny.
Gdy na rozczynie pojawią się pęknięcia wlewamy masę jajeczną i energicznie wyrabiamy. Wyrobione ciasto odstawiamy ponownie na 15 minut do wyrośnięcia.
Foremki na babeczki napełniamy ciastem do połowy. Odstawiamy kolejny raz do wyrośnięcia na 10-15 minut, aż ciasto podwoi objętość.
Wyrośnięte babeczki pieczemy w 200 stopniach C przez 15 minut na środkowym poziomie piekarnika. Upieczone babeczki ostrożnie przekładamy na kratkę, aby wystygły.
Poncz:
Zagotować wodę z cukrem. Wyłączyć ogień i wlać rum dokładnie wymieszać.Zanurzamy wystudzone babeczki w ciepłym ponczu, gdy nasiąkną delikatnie je wyjmujemy na kratkę, aby odciekły (pod kratkę wstawiamy blaszkę, by poncz na nią ściekał).
Zabajone:
Żółtka ubijamy z cukrem na gładką masę. Potem miskę z żółtkami stawiamy do gorącej kąpieli wodnej cały czas ubijając cienki strumieniem wlewamy wino wraz z ziarenkami wanilii. Ubijamy żółtka, aż masa zrobi się gęsta i kremowa.Bita śmietana:
Śmietanę ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do niej drobno startą białą czekoladę i mieszamy.Do nasączonych ponczem babeczek nakładamy porcję zabajone, a na wierzch wyciskamy kleks z bitej śmietany, ozdabiamy wedle uznania.
Porada: Babeczki drożdżowe można zrobić kilka dni wcześniej. Należy je tylko dłużej moczyć w ciepłym ponczu, by były dobrze wilgotne również w środku.
Komentarze
Prześlij komentarz