Niedźwiadki, czyli wytrawne ciastka francuskie z nadzieniem z czosnku niedźwiedziego
Chrupiące ciasto francuskie ukrywa aromatyczny farsz z czosnkiem niedźwiedzim to idealna przekąska, która wyśmienicie smakuje zarówno na zimno jak i na gorąco.
jajko do posmarowania
100 g sera typu feta
100 g startego parmezanu lub grana padano
2 garści czosnku niedźwiedziego
pieprz czarny
papryczka peperoncino
gałka muszkatołowa
Ciasto francuskie dzielimy na prostokąty. Jedną połowę nacinamy radełkiem w kilku miejscach, a na drugiej połowie kładziemy farsz. Paszteciki zalepiamy, smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy w 200 stopniach C przez 15-20 minut, aż ładnie się zarumienią. Podajemy od razu po upieczeniu lub na zimno.
Składniki:
opakowanie gotowego ciasta francuskiego 375gjajko do posmarowania
Farsz:
100 g sera białego100 g sera typu feta
100 g startego parmezanu lub grana padano
2 garści czosnku niedźwiedziego
pieprz czarny
papryczka peperoncino
gałka muszkatołowa
Wykonanie:
Czosnek niedźwiedzi drobno siekamy, mieszamy z serem białym, fetą i parmezanem. Chwilę miksujemy masę blenderem, by stała się jednolita. Doprawiamy do smaku przyprawami.Ciasto francuskie dzielimy na prostokąty. Jedną połowę nacinamy radełkiem w kilku miejscach, a na drugiej połowie kładziemy farsz. Paszteciki zalepiamy, smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy w 200 stopniach C przez 15-20 minut, aż ładnie się zarumienią. Podajemy od razu po upieczeniu lub na zimno.
Komentarze
Prześlij komentarz