Chipsy pomidorowe z czosnkiem, pietruszką, bazylią, chili i solą morską

Pyszne domowe chipsy pomidorowe z dodatkiem świeżych ziół to wspaniała zdrowa przekąska oraz świetny dodatek np. do zup.


Składniki:

mięsiste pomidory dowolna ilość
kilka łyżek oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
sól morska
świeża papryczka chili
natka pietruszka
bazylia
kilka ząbków czosnku

Wykonanie:

Olej/oliwę mieszamy z posiekanymi ziołami, papryczką chili oraz przeciśniętym czosnkiem.

Na kratkach od piecyka układamy papier do pieczenia na papierze do pieczenia układamy plasterki pomidorów. Każdy plasterek pomidora smarujemy oliwą z dodatkami.

Pomidory suszymy w 60 stopniach C z włączonym termoobiegiem około 4-5 godzin (długość suszenia zależy od soczystości pomidorów i grubości oraz wielkości plasterków). Wysuszone pomidory delikatnie zdejmujemy z papieru. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku. Jemy jako samodzielną przekąskę lub jako dodatek do zup lub sałatek.

Porada: Pozostałą ziołową oliwę możemy użyć np. do sałatki lub grzanek chlebowych.

Komentarze

Popularne posty