Chipsy pomidorowe z czosnkiem, pietruszką, bazylią, chili i solą morską
Pyszne domowe chipsy pomidorowe z dodatkiem świeżych ziół to wspaniała zdrowa przekąska oraz świetny dodatek np. do zup.
kilka łyżek oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
sól morska
świeża papryczka chili
natka pietruszka
bazylia
kilka ząbków czosnku
Na kratkach od piecyka układamy papier do pieczenia na papierze do pieczenia układamy plasterki pomidorów. Każdy plasterek pomidora smarujemy oliwą z dodatkami.
Pomidory suszymy w 60 stopniach C z włączonym termoobiegiem około 4-5 godzin (długość suszenia zależy od soczystości pomidorów i grubości oraz wielkości plasterków). Wysuszone pomidory delikatnie zdejmujemy z papieru. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku. Jemy jako samodzielną przekąskę lub jako dodatek do zup lub sałatek.
Porada: Pozostałą ziołową oliwę możemy użyć np. do sałatki lub grzanek chlebowych.
Składniki:
mięsiste pomidory dowolna ilośćkilka łyżek oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
sól morska
świeża papryczka chili
natka pietruszka
bazylia
kilka ząbków czosnku
Wykonanie:
Olej/oliwę mieszamy z posiekanymi ziołami, papryczką chili oraz przeciśniętym czosnkiem.Na kratkach od piecyka układamy papier do pieczenia na papierze do pieczenia układamy plasterki pomidorów. Każdy plasterek pomidora smarujemy oliwą z dodatkami.
Pomidory suszymy w 60 stopniach C z włączonym termoobiegiem około 4-5 godzin (długość suszenia zależy od soczystości pomidorów i grubości oraz wielkości plasterków). Wysuszone pomidory delikatnie zdejmujemy z papieru. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku. Jemy jako samodzielną przekąskę lub jako dodatek do zup lub sałatek.
Porada: Pozostałą ziołową oliwę możemy użyć np. do sałatki lub grzanek chlebowych.
Komentarze
Prześlij komentarz