Mus czekoladowy w 15 minut



Idealny deser na okazję jak i bez okazji, a co najważniejsze jego wykonanie zajmuje dosłownie kilka chwil.

Składniki:

100 g czekolady białej
100 g czekolady gorzkiej
200 g mini pianek marshmalow
2 łyżki masła
400 g słodkiej śmietanki 42%
opcjonalnie 2-3 łyżki białego rumu

Wykonanie:


Do jednego rondelka wkładamy łyżkę masła, połowę pianek i pokruszoną białą czekoladę. Dolewamy 2-3 łyżki gorącej wody. Podgrzewamy na małym ogniu, aż czekolada i pianki się roztopią i stworzą jednolita masę. Jeśli chcemy masę możemy zabarwić na dowolny kolor dodając odrobinę barwnika spożywczego.

Do drugiego rondelka wkładamy łyżkę masła, pozostałe pianki i pokruszoną gorzką czekoladę. Dolewamy 2-3 łyżki gorącej wody. Podgrzewamy na małym ogniu, aż czekolada i pianki się roztopią i stworzą jednolitą masę.

W misce ubijamy śmietankę z alkoholem. Połowę śmietanki łączymy z masą z białej czekolady, a drugą z masą z gorzkiej czekolady.  Obie części dokładnie mieszamy.

Mus przekładamy warstwami do pucharków. Na wierzchu każdego robimy kleks z jasnej/ciemnej masy i za pomocą wykałaczki robimy esy floresy. Mus odstawiamy do lodówki do zastygnięcia na 30 minut. Przed podaniem możemy dowolnie udekorować.


Komentarze

Popularne posty