Pieczeń z mięsa mielonego otulona szynką wędzoną
Pyszna pieczeń z mielonego mięsa otoczona surową wędzoną szynką i nadziana pieczarkami, żółtkami oraz masą serowo-jajeczną.
500 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
250 g pieczarek
cebula
łyżka masła
6 jajek
200 g startego żółtego sera
200 g śmietany
sól
pieprz
szczypiorek, lubczyk, czosnek niedźwiedzi
olej rzepakowy do nasmarowania formy
Pokrojone pieczarki i cebulę podsmażamy na maśle doprawiamy solą i pieprzem. Masę grzybową wykładamy do wgłębienia.
Jajka rozbijamy, oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ostrożnie wykładamy na masie grzybowej.
3 białka mieszamy, ze śmietaną, startym serem, posiekanymi ziołami, solą oraz pieprzem. Masę wylewamy na wierzch pieczeni.
Całość pieczemy w 180 stopniach C przez godzinę. Pieczeń studzimy, a następnie przekładamy na półmisek. Ostudzoną pieczeń przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki.
Składniki:
7-8 plastrów nieparzonej wędzonej szynki500 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
250 g pieczarek
cebula
łyżka masła
6 jajek
200 g startego żółtego sera
200 g śmietany
sól
pieprz
szczypiorek, lubczyk, czosnek niedźwiedzi
olej rzepakowy do nasmarowania formy
Wykonanie:
Keksówkę smarujemy olejem, boki wykładamy plastrami szynki. Zmielone mięso doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mięsem wykładamy formę tak by w środku pozostało wgłębienie.Pokrojone pieczarki i cebulę podsmażamy na maśle doprawiamy solą i pieprzem. Masę grzybową wykładamy do wgłębienia.
Jajka rozbijamy, oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ostrożnie wykładamy na masie grzybowej.
3 białka mieszamy, ze śmietaną, startym serem, posiekanymi ziołami, solą oraz pieprzem. Masę wylewamy na wierzch pieczeni.
Całość pieczemy w 180 stopniach C przez godzinę. Pieczeń studzimy, a następnie przekładamy na półmisek. Ostudzoną pieczeń przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki.
Komentarze
Prześlij komentarz