Mazurek wielkanocny - marcepanowa bajaderka
Gdy podczas świątecznych wypieków zostają nam okrawki i okruchy z ciast warto je wykorzystać do zrobienia pysznego bajaderkowego mazurka.
Składniki:
proporcje na kwadratową blaszkę o boku 24 cm:
kruche ciasto:
200 g mąki100 g cukru
jajko
125 g masła
nadzienie:
350-400 g skrawków ciasta (użyłam pokruszonego biszkoptu i kruchego ciasta)2 gorzkie czekolady
200 g słodkiej śmietanki
100 ml wódki
200 g dżemu z czarnej pożeczki
400 g marcepanu
dekoracja:
kolorowy cukier
małe pianki marshmallow
perełki cukrowe
motylki cukrowe
Wykonanie:
Kruche ciasto:
Mąkę przesiewamy na stolnicę. W środku stożka z mąki zrobić wgłębienie, wsypać cukier i wbić jajko. Na brzegu mąki układamy masło pokrojone w kawałeczki. Z wszystkich składników wyrabiamy ciasto, formujemy je w kulę. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1-2 godziny.Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką. Ciasto przekładamy na blachę, nakłuwamy je widelcem i pieczemy w 200 stopniach C przez 15-20 minut, aż się zrumieni.
Nadzienie:
Śmietankę wlewamy do garnuszka, dodajemy pokruszoną czekoladę, podgrzewamy cały czas mieszając do momentu rozpuszczenia czekolady. Czekoladę wlewamy do okruchów ciasta, dokładnie mieszamy. Do masy wlewamy alkohol i jeszcze raz mieszamy. Masę przekładamy na ostudzone kruche ciasto.Masę bajaderkową smarujemy dżemem porzeczkowym.
Stolnicę podsypujemy cukrem pudrem, rozwałkowujemy na niej marcepan. Marcepanem przykrywamy wierzch ciasta.
Na marcepanie układamy dowolną dekorację. Ja całość posypałam kolorowym cukrem i cukrowymi motylkami oraz ułożyłam kwiatki z pianek.
Komentarze
Prześlij komentarz