Zupa szparagowa z jajkiem sadzonym i chipsami pomidorowymi


 Pyszna kremowa zupa z białych i zielonych szparagów. Smak zupy uzupełnia jajko sadzone i domowe chipsy pomidorowe.

Składniki:

2 ziemniaki
por
2 korzenie pietruszki
1/4 selera korzeniowego
700 g szparagów zielone i białe
świeży lubczyk
sól
pieprz
pieprz ziołowy
masło

dodatki:

na każdą porcję jajko
masło klarowane do smażenia

domowe chipsy pomidorowe z dwóch podłużnych pomidorów

kwaśna śmietana do podania

Wykonanie:

Obrane ziemniaki, pietruszki i selera kroimy w kostkę. Pora kroimy w plasterki. Warzywa rumienimy na maśle. Lekko solimy. Zalewamy 1,5 litra zimnej wody lub bulionem i gotujemy przez 10 minut.

Białe szparagi obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, główki odkładamy na bok. Z zielonych szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki, główki odkładamy na bok, resztę kroimy na kawałki. Szparagi białe i zielone dodajemy do zupy i gotujemy przez 8 minut.

Do zupy dodajemy posiekany lubczyk. Wszystko razem miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku.

Na klarowanym maśle smażymy jajka sadzone, obok nich podsmażamy główki szparagów.

Na każdą porcję wykładamy jajko sadzone (ważne by miało płynne żółtko), kilka główek szparagów oraz chipsy pomidorowe. Dodatkowo można dodać łyżkę kwaśniej śmietany.

Komentarze

Popularne posty