Zupa szparagowa z jajkiem sadzonym i chipsami pomidorowymi
Składniki:
2 ziemniakipor
2 korzenie pietruszki
1/4 selera korzeniowego
700 g szparagów zielone i białe
świeży lubczyk
sól
pieprz
pieprz ziołowy
masło
dodatki:
na każdą porcję jajkomasło klarowane do smażenia
domowe chipsy pomidorowe z dwóch podłużnych pomidorów
kwaśna śmietana do podania
Wykonanie:
Obrane ziemniaki, pietruszki i selera kroimy w kostkę. Pora kroimy w plasterki. Warzywa rumienimy na maśle. Lekko solimy. Zalewamy 1,5 litra zimnej wody lub bulionem i gotujemy przez 10 minut.Białe szparagi obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, główki odkładamy na bok. Z zielonych szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki, główki odkładamy na bok, resztę kroimy na kawałki. Szparagi białe i zielone dodajemy do zupy i gotujemy przez 8 minut.
Do zupy dodajemy posiekany lubczyk. Wszystko razem miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku.
Na klarowanym maśle smażymy jajka sadzone, obok nich podsmażamy główki szparagów.
Na każdą porcję wykładamy jajko sadzone (ważne by miało płynne żółtko), kilka główek szparagów oraz chipsy pomidorowe. Dodatkowo można dodać łyżkę kwaśniej śmietany.
Komentarze
Prześlij komentarz