Duszone plastry schabu z krwawnikiem obłożone warzywnymi wstążkami
Kruche mięso o ziołowym smaku dzięki dodatkowi krwawnika podane ze wstążkami warzywnymi duszonymi na maśle.
Składniki:
6 plastrów schabu wieprzowego
4-6 liści młodego krwawnika na każdy plaster
sól morska
pieprz
mąka pszenna do oprószenia mięsa
masło klarowane do smażenia
wstążki warzywne:
marchewka
cukinia
2-3 ziemniaki
łyżka masła
sól morska
pieprz
100 ml wody
Wykonanie:
Warzywa tniemy na wstążki za pomocą specjalnej krajalnicy do warzyw, jeśli jej nie mamy to możemy użyć mandoliny do warzyw lub obieraczki. Pokrojone warzywa przekładamy na patelnię, solimy i dusimy na maśle, lekko podlewając wodą. Przykrywamy i dusimy około 5-10 minut. Warzywa doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Schab oprószamy solą i pieprzem. Na plastrach schabu układamy po 2-3 listki z każdej strony. Mięso lekko oprószamy mąką z obu stron. Mięso smażymy po 2-3 minuty z każdej strony.
Plastry schabu podajemy z duszonymi warzywami, oprószamy ziarnami czerwonego pieprzu i listkami krwawnika.
Porada: Krwawnik najlepiej smakuje wiosną później jego listki stają się gorzkie.
Komentarze
Prześlij komentarz