Stek z tuńczyka i warzywa gotowane na parze
Wiele osób uważa jedzenie na parze za mdłe i bez smaku. Osoby te są w błędzie ponieważ, podczas gotowania na parze cały smak warzyw i mięs w nich pozostaje, a nie jest "utopiony" w wodzie. Aby jeszcze dodatkowo wzbogacić smak drobiu, ryb czy mięs przed gotowaniem wystarczy je zamarynować w swojej ulubionej mieszance przypraw.
2 steki z tuńczyka, każdy po 250g
sól
pieprz
batat
płatki chili
płatki suszonych pomidorów
suszona natka pietruszki
czosnek granulowany
imbir
sól
mały brokuł
marchewka
mała cukinia
sól
pieprz
papryka słodka i ostra
oregano
ogórek
200 g jogurtu naturalnego
sól
pieprz
koperek
szczypta cukru
sok z cytryny do smaku
Batata obieramy i kroimy w plastry za pomocą karbowanego noża. Plastry posypujemy płatkami chili, suszonymi pomidorami, natką pietruszki, czosnkiem, imbirem i solą.
Brokuł dzielimy na małe różyczki, marchewkę i cukinię kroimy w karbowane plasterki. Brokuł i marchewkę oprószamy solą. Plasterki cukinii przyprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką oraz oregano.
Tak przygotowane składniki układamy w parowarze i gotujemy około 15-20 minut.
W czasie gdy warzywa i ryba się gotują przygotowujemy sałatkę. Sałatę, koperek i ogórka kroimy, zalewamy je jogurtem doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.
Ugotowane steki z tuńczyka wykładamy na talerze okładamy warzywami i sałatką. Smacznego.
Składniki:
2 steki z tuńczyka, każdy po 250g
sól
pieprz
batat
płatki chili
płatki suszonych pomidorów
suszona natka pietruszki
czosnek granulowany
imbir
sól
mały brokuł
marchewka
mała cukinia
sól
pieprz
papryka słodka i ostra
oregano
sałatka:
sałata lodowaogórek
200 g jogurtu naturalnego
sól
pieprz
koperek
szczypta cukru
sok z cytryny do smaku
Wykonanie:
Steki oprószamy solą i pieprzem.Batata obieramy i kroimy w plastry za pomocą karbowanego noża. Plastry posypujemy płatkami chili, suszonymi pomidorami, natką pietruszki, czosnkiem, imbirem i solą.
Brokuł dzielimy na małe różyczki, marchewkę i cukinię kroimy w karbowane plasterki. Brokuł i marchewkę oprószamy solą. Plasterki cukinii przyprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką oraz oregano.
Tak przygotowane składniki układamy w parowarze i gotujemy około 15-20 minut.
W czasie gdy warzywa i ryba się gotują przygotowujemy sałatkę. Sałatę, koperek i ogórka kroimy, zalewamy je jogurtem doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.
Ugotowane steki z tuńczyka wykładamy na talerze okładamy warzywami i sałatką. Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz