Makaron z cukinią, wędzoną szynką i jajkami

 Makaron w sosie śmietanowym z wędzoną szynką, zieloną cukinią i jajkami.

Składniki:

400 g makaronu
200 g kwaśnej śmietany 30%
cebula
300 g wędzonej surowej szynki
cukinia
łyżka masła
3-4 jajka (jajko na osobę)
pieprz
zioła: oregano, majeranek, cząber, estragon, lubczyk po szczypcie każdego
opcjonalnie sól, jeśli wędzona szynka jest dosyć słona to sól może okazać się niepotrzebna
ser pecorino do posypania

Wykonanie:

Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku.

Na maśle szklimy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę i dusimy około 5 minut.

Do szynki i cebuli dodajemy makaron, podlewamy go 100 ml wody, w której się gotował. Do makaronu wlewamy śmietanę i dodajemy pokrojoną we wstążki cukinię. Posypujemy przyprawami. Gdy sos się zagotuje, zmniejszamy ogień, robimy wgłębienia na jajka i je wbijamy. Całość przykrywamy i dusimy jeszcze 3 minuty, aż białka jajek się zetną (żółtka powinny zostać płynne).

Całość posypujemy startym pecorino. Podajemy od razu po przygotowaniu. Smacznego.


Komentarze

Popularne posty