Ravioli czosnkiem niedźwiedzim i płynnym żółtkiem
Pyszne pierożki z ciasta makaronowego napełnione farszem serowym z czosnkiem niedźwiedzim oraz żółtkiem, które po ugotowaniu zostaje nadal płynne.
Składniki:
Ciasto:
400 g mąkiszczypta soli
3-4 jajka ilość zależy od wielkości jaj i suchości mąki
Farsz:
200 g białego tłustego sera100 g sera typu feta
100 g startego parmezanu lub grana padano
200 g świeżego czosnku niedźwiedziego
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
papryczka peperoncino
15 żółtek, jedno żółtko na każdy pierożek
Wykonanie:
Ciasto:
Do przesianej mąki dodajemy jajka. Wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto, które powinno ładnie odchodzić od stolnicy. Ciasto przykrywamy miską i odstawiamy na 30 minut.Farsz:
W czasie, gdy ciasto odpoczywa zajmujemy się przygotowaniem farszu. W misce łączymy ze sobą wszystkie sery dodajemy posiekany czosnek niedźwiedzi. Całość miksujemy blenderem. Doprawiamy do smaku przyprawami.Z ciasta odkrawamy kawałek, wałkujemy na cienki placek, w razie potrzeby stolnicę podsypujemy mąką. Z ciasta wykrawamy kółka o średnicy 8-10 cm. Na połowę wykrojonych kółek za pomocą szprycy nakładamy farsz serowo-czosnkowy nadając mu formę gniazdka w otwór ostrożnie przekładamy żółtko. Następnie zalepiamy drugim kółkiem.
Zalepione pierożki delikatnie przekładamy do parowaru. Gotujemy około 8-10 minut, w zależności od parowaru.
Gotowe pierożki podajemy polane roztopionym masłem. Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz