Ravioli czosnkiem niedźwiedzim i płynnym żółtkiem


Pyszne pierożki z ciasta makaronowego napełnione farszem serowym z czosnkiem niedźwiedzim oraz żółtkiem, które po ugotowaniu zostaje nadal płynne.

Składniki:

Ciasto:

400 g mąki
szczypta soli
3-4 jajka ilość zależy od wielkości jaj i suchości mąki

Farsz:

200 g białego tłustego sera
100 g sera typu feta
100 g startego parmezanu lub grana padano
200 g świeżego czosnku niedźwiedziego
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
papryczka peperoncino

15 żółtek, jedno żółtko na każdy pierożek

Wykonanie:

Ciasto:

Do przesianej mąki dodajemy jajka. Wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto, które powinno ładnie odchodzić od stolnicy. Ciasto przykrywamy miską i odstawiamy na 30 minut.


Farsz:

W czasie, gdy ciasto odpoczywa zajmujemy się przygotowaniem farszu. W misce łączymy ze sobą wszystkie sery dodajemy posiekany czosnek niedźwiedzi. Całość miksujemy blenderem. Doprawiamy do smaku przyprawami.

Z ciasta odkrawamy kawałek, wałkujemy na cienki placek, w razie potrzeby stolnicę podsypujemy mąką. Z ciasta wykrawamy kółka o średnicy 8-10 cm. Na połowę wykrojonych kółek za pomocą szprycy nakładamy farsz serowo-czosnkowy nadając mu formę gniazdka w otwór ostrożnie przekładamy żółtko. Następnie zalepiamy drugim kółkiem.














Zalepione pierożki delikatnie przekładamy do parowaru. Gotujemy około 8-10 minut, w zależności od parowaru.

Gotowe pierożki podajemy polane roztopionym masłem. Smacznego.

Komentarze

Popularne posty