Zupa ziołowa
Pyszna kremowa zupa pełna wiosennych ziół.
cebula
łyżka masła
domowa przyprawa warzywna lub sól morska
pieprz
pęczek szczypiorku
kilka listków czosnku niedźwiedziego
kilka gałązek lubczyku
garść młodych listków pokrzywy
200 g kwaśnej wiejskiej śmietany
do podania chipsy z cukinii oraz pomidorki koktajlowe
Cebulę szklimy na maśle. Do cebuli dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Posypujemy przyprawą warzywną i zalewamy wodą (woda powinna pokryć ziemniaki). Gotujemy pod przykryciem do miękkości.
Gdy warzywa są już miękkie miksujemy je za pomocą blendera. Dodajemy posiekane zioła i jeszcze chwilę bledujemy. Do zupy wlewamy śmietanę i doprowadzamy do zagotowania. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Zupę podajemy z chipsami z cukinii i pomidorkami koktajlowymi. Smacznego.
Składniki:
4-5 ziemniakicebula
łyżka masła
domowa przyprawa warzywna lub sól morska
pieprz
pęczek szczypiorku
kilka listków czosnku niedźwiedziego
kilka gałązek lubczyku
garść młodych listków pokrzywy
200 g kwaśnej wiejskiej śmietany
do podania chipsy z cukinii oraz pomidorki koktajlowe
Wykonanie:
Cebulę szklimy na maśle. Do cebuli dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Posypujemy przyprawą warzywną i zalewamy wodą (woda powinna pokryć ziemniaki). Gotujemy pod przykryciem do miękkości.
Gdy warzywa są już miękkie miksujemy je za pomocą blendera. Dodajemy posiekane zioła i jeszcze chwilę bledujemy. Do zupy wlewamy śmietanę i doprowadzamy do zagotowania. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Zupę podajemy z chipsami z cukinii i pomidorkami koktajlowymi. Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz