Zupa ziołowa

Pyszna kremowa zupa pełna wiosennych ziół.

Składniki:

4-5 ziemniaki
cebula
łyżka masła
domowa przyprawa warzywna lub sól morska
pieprz
pęczek szczypiorku
kilka listków czosnku niedźwiedziego
kilka gałązek lubczyku
garść młodych listków pokrzywy
200 g kwaśnej wiejskiej śmietany

do podania chipsy z cukinii oraz pomidorki koktajlowe


Wykonanie:


Cebulę szklimy na maśle. Do cebuli dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Posypujemy przyprawą warzywną i zalewamy wodą (woda powinna pokryć ziemniaki). Gotujemy pod przykryciem do miękkości.

Gdy warzywa są już miękkie miksujemy je za pomocą blendera. Dodajemy posiekane zioła i jeszcze chwilę bledujemy. Do zupy wlewamy śmietanę i doprowadzamy do zagotowania. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Zupę podajemy z chipsami z cukinii i pomidorkami koktajlowymi. Smacznego.

Komentarze

Popularne posty