Majonez domowy - bardzo prosty i szybki w przygotowaniu

Składniki:
jajko od szczęśliwej kury
łyżeczka musztardy dijon lub sarepskiej
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
łyżka octu z białego wina, jabłkowego lub soku z cytryny
200-250 ml oleju rzepakowego
Wykonanie:
Do wysokiego naczynia wbijamy jajko, dodajemy musztardę, sól, cukier i ocet. Miksujemy za pomocą blendera, aż składniki się połączą. Ciągle miksując cienkim strumieniem wlewamy olej. Majonez ubijamy unosząc delikatnie blender góra - dół, aby składniki dobrze się połączyły i powstał kremowy majonez. Majonez próbujemy do smaku i ewentualnie doprawiamy solą i białym lub jak wolimy czarnym pieprzem.
Domowy majonez przechowujemy w lodówce do 7 dni od przygotowania.

Komentarze
Prześlij komentarz