Klasyczny Crème brûlée

Klasyczny waniliowy Crème brûlée ozdobiony soczystymi owocami i listkami mięty to prawdziwa uczta dla podniebienia.

Składniki:

6 porcji:

700 ml słodkiej śmietanki 42%
laska wanilii
4 żółtka
jajko
3/4 szklanki cukru + cukier do posypania wierzchu 

owoce i mięta do przybrania

Wykonanie:

Śmietankę wlewamy do rondelka dodajemy do niej nasionka wanilii oraz wydrążony strąk wanilii. Całość podgrzewamy na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia.

W  misce ucieramy żółtka i całe jajko z cukrem. Cały czas ucierając masę trzepaczką cienkim strumieniem wlewamy śmietankę.

Masę przelewamy do małych naczynek żaroodpornych. Jeśli na powierzchni masy pojawią się pęcherzyki powietrza, usuwamy je za pomocą papierowego ręcznika (wystarczy lekko dotknąć każdy pęcherzyk rogiem ręcznika). 

Naczynka stawiamy na głębokiej blaszce, wstawiamy do piecyka. Na blaszkę wlewamy gorącą wodę tak by dostawała do połowy wysokości naczynek. Pieczemy 30 minut w 160 stopniach C.  Blaszkę z deserkami wyjmujemy z piecyka, ale deserki jeszcze na niej zostawiamy przez 10 minut by powoli stygły w temperaturze pokojowej. Deserki po wystygnięciu odstawiamy do całkowitego schłodzenia do lodówki na minimum 3-4 godziny.

Przed podaniem każdy deser posypujemy cukrem. Cukier przypalamy za pomocą palnika. Jeśli nie mamy palnika to deserki możemy wstawić na chwilę do piecyka opcja GRILL na około 2 minuty, aż cukier się skarmelizuje.

Każdy Crème brûlée posypujemy ulubionymi owocami oraz listkami mięty.



Komentarze

Popularne posty