Ciasto z szynką, cebulą i cheddarem
Wytrawne ciasto drożdżowe nadziane farszem z wędzonej szynki, cebuli, cheddara i pietruszki podane z sosem tzatziki.
20 g drożdży
150 ml letniego mleka lub wody
pół łyżeczki soli
łyżeczka cukru
2 łyżki oleju rzepakowego
400 g wędzonej szynki wieprzowej
3-4 duże cebule
łyżka masła
pieprz
suszone płatki pomidorów
suszone płatki papryczki chili
natka pietruszki
2 łyżki majonezu
ogórek
sól
pieprz
szczypta cukru
sok z cytryny
koperek
przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
Szynkę i obraną cebulę kroimy w kostkę, a następnie dusimy na maśle, aż cebula będzie miękka. Do nadzienia dodajemy posiekaną pietruszkę i i starty ser. Doprawiamy do smaku przyprawami.
Wyrośnięte ciasto rozciągamy na okrągły placek. Nacinamy środek tak by uzyskać 8 trójkątów, uważamy, żeby nie przeciąć do końca. Każdy trójkąt nacinamy w środku. Na brzegu okręgu wykładamy farsz. Trójkąty przeciągamy przez nacięcie, a następnie przeciągamy na zewnątrz.
Pieczemy 15-25 minut na środkowym poziomie piekarnika w 200 stopniach C.
Ciasto podajemy przybrane natką pietruszki w środek wstawiamy sos tzatziki. Aby przygotować sos mieszamy majonez z jogurtem, posiekanym ogórkiem i koperkiem. Przyprawiamy do smaku.
Składniki:
ciasto:
300 g mąki20 g drożdży
150 ml letniego mleka lub wody
pół łyżeczki soli
łyżeczka cukru
2 łyżki oleju rzepakowego
farsz:
100 g startego cheddara400 g wędzonej szynki wieprzowej
3-4 duże cebule
łyżka masła
pieprz
suszone płatki pomidorów
suszone płatki papryczki chili
natka pietruszki
sos tzatziki:
200 g jogurtu greckiego2 łyżki majonezu
ogórek
sól
pieprz
szczypta cukru
sok z cytryny
koperek
przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
Wykonanie:
Do miski przesiać mąkę, w środku zrobić wgłębienie i wkruszyć w nie drożdże i cukier. Wlać letnie mleko i zostawić do wyrośnięcia. Do rozczynu dodać olej i sól. Wszystko razem zagniatamy, aż uzyskamy gładkie i elastyczne ciasto. Lekko oprószamy mąką i przykrywamy ściereczką kuchenną. Odstawiamy na 15-20 minut.Szynkę i obraną cebulę kroimy w kostkę, a następnie dusimy na maśle, aż cebula będzie miękka. Do nadzienia dodajemy posiekaną pietruszkę i i starty ser. Doprawiamy do smaku przyprawami.
Wyrośnięte ciasto rozciągamy na okrągły placek. Nacinamy środek tak by uzyskać 8 trójkątów, uważamy, żeby nie przeciąć do końca. Każdy trójkąt nacinamy w środku. Na brzegu okręgu wykładamy farsz. Trójkąty przeciągamy przez nacięcie, a następnie przeciągamy na zewnątrz.
Pieczemy 15-25 minut na środkowym poziomie piekarnika w 200 stopniach C.
Ciasto podajemy przybrane natką pietruszki w środek wstawiamy sos tzatziki. Aby przygotować sos mieszamy majonez z jogurtem, posiekanym ogórkiem i koperkiem. Przyprawiamy do smaku.
Komentarze
Prześlij komentarz