Wiosenne muffiny czekoladowe


 Pyszne czekoladowe muffiny ozdobione uroczymi kwiatuszkami z mini pianek marshmallow.

Składniki:

na około 16 sztuk:

Ciasto ucierane:

200 g masła
200 g cukru
3 jajka
100 g mąki
2 budynie czekoladowe
3 łyżki kakao
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół kieliszka likieru czekoladowego

Polewa czekoladowa:

150 g czekolady deserowej

Przybranie:

100 g mini pianek marshmallow
kolorowy pyłek cukrowy
perełki cukrowe

Wykonanie:

Masło ucieramy z cukrem na pulchną masę. W trakcie ucierania dodajemy kolejno jajka.

Mąkę mieszamy z budyniami, kakao i proszkiem do pieczenia. Sypkie składniki stopniowo przesiewamy do masy jajecznej. Ciągle ucierając wlewamy likier.

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C. Do każdej papilotki nakładamy łyżkę ciasta. Pieczemy około 20-25 minut na środkowym poziomie piekarnika.

Ostudzone muffiny smarujemy polewą czekoladową. W tym celu rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę. Polewą smarujemy wierzch babeczek. Na jeszcze niezastygłej polewie układamy dekorację.

Aby powstały piankowe kwiatuszki, każdą piankę należy przeciąć po przekątnej, a następnie zanurzyć w kolorowym cukrze. Piankowe płatki układamy na babeczkach. W środek każdego kwiatuszka wsypujemy kilka cukrowych perełek.

Komentarze

Popularne posty