Wiosenne muffiny czekoladowe
Pyszne czekoladowe muffiny ozdobione uroczymi kwiatuszkami z mini pianek marshmallow.
Składniki:
na około 16 sztuk:
Ciasto ucierane:
200 g masła200 g cukru
3 jajka
100 g mąki
2 budynie czekoladowe
3 łyżki kakao
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół kieliszka likieru czekoladowego
Polewa czekoladowa:
150 g czekolady deserowejPrzybranie:
100 g mini pianek marshmallowkolorowy pyłek cukrowy
perełki cukrowe
Wykonanie:
Masło ucieramy z cukrem na pulchną masę. W trakcie ucierania dodajemy kolejno jajka.Mąkę mieszamy z budyniami, kakao i proszkiem do pieczenia. Sypkie składniki stopniowo przesiewamy do masy jajecznej. Ciągle ucierając wlewamy likier.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C. Do każdej papilotki nakładamy łyżkę ciasta. Pieczemy około 20-25 minut na środkowym poziomie piekarnika.
Ostudzone muffiny smarujemy polewą czekoladową. W tym celu rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę. Polewą smarujemy wierzch babeczek. Na jeszcze niezastygłej polewie układamy dekorację.
Aby powstały piankowe kwiatuszki, każdą piankę należy przeciąć po przekątnej, a następnie zanurzyć w kolorowym cukrze. Piankowe płatki układamy na babeczkach. W środek każdego kwiatuszka wsypujemy kilka cukrowych perełek.
Komentarze
Prześlij komentarz