Tarta z marchewką i cukinią - różany ogród


Kolorowa tarta z białą, pomarańczową oraz fioletową marchewką i młodą zieloną cukinią nie tylko pięknie wygląda, ale też i pysznie smakuje.


Składniki:

proporcje na 26 cm formę:

275 g ciasta francuskiego
400 g szynki wędzonej
3 cebule
łyżka masła
200 g kremowego serka
pieprz czarny
chili
majeranek
cząber
koper
lubczyk
estragon
marchewka: pomarańczowa, biała, fioletowa
młoda zielona cukinia
olej rzepakowy w atomizerze do skropienia warzyw

Wykonanie:

Formę wykładamy ciastem francuskim, odstawiamy do lodówki.

Warzywa tniemy za pomocą obieraczki na cienkie paski.















Szynkę i cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle, doprawiamy do smaku przyprawami. Studzimy. Do przestudzonej szynki i cebuli dodajemy serek.

Na ciasto francuskie wysypujemy suchą fasolę. Ciasto zapiekamy w 200 stopniach C przez 15 minut. Z ciasta zdejmujemy obciążenie i pieczemy jeszcze 5 minut.

Na podpieczone ciasto wykładamy nadzienie serowo-szynkowe następnie układamy różyczki z warzyw. Warzywa lekko spryskujemy olejem. 

Całość zapiekamy w 180 stopniach C przez 15-20 minut. Uwaga: Jeśli widzimy, że brzegi ciasta za bardzo się spiekają należy przykryć je folią aluminiową.

Tarta wyśmienicie smakuje zarówno na gorąco jak i zimno.



Komentarze

Popularne posty