Tarta z marchewką i cukinią - różany ogród
Kolorowa tarta z białą, pomarańczową oraz fioletową marchewką i młodą zieloną cukinią nie tylko pięknie wygląda, ale też i pysznie smakuje.
Składniki:
proporcje na 26 cm formę:
275 g ciasta francuskiego400 g szynki wędzonej
3 cebule
łyżka masła
200 g kremowego serka
pieprz czarny
chili
majeranek
cząber
koper
lubczyk
estragon
marchewka: pomarańczowa, biała, fioletowa
młoda zielona cukinia
olej rzepakowy w atomizerze do skropienia warzyw
Wykonanie:
Formę wykładamy ciastem francuskim, odstawiamy do lodówki.Warzywa tniemy za pomocą obieraczki na cienkie paski.
Szynkę i cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle, doprawiamy do smaku przyprawami. Studzimy. Do przestudzonej szynki i cebuli dodajemy serek.
Na ciasto francuskie wysypujemy suchą fasolę. Ciasto zapiekamy w 200 stopniach C przez 15 minut. Z ciasta zdejmujemy obciążenie i pieczemy jeszcze 5 minut.
Na podpieczone ciasto wykładamy nadzienie serowo-szynkowe następnie układamy różyczki z warzyw. Warzywa lekko spryskujemy olejem.
Całość zapiekamy w 180 stopniach C przez 15-20 minut. Uwaga: Jeśli widzimy, że brzegi ciasta za bardzo się spiekają należy przykryć je folią aluminiową.
Tarta wyśmienicie smakuje zarówno na gorąco jak i zimno.
Komentarze
Prześlij komentarz