Zielone szparagi w szlafroczkach podane z jajkiem na miękko
Chrupiące zielone szparagi otulone wędzoną surową szynką i ciastem francuskim wspaniale komponują się z płynnym żółtkiem jajka ugotowanego na miękko.
20 plasterków surowej wędzonej szynki wieprzowej
200 g ciasta francuskiego
4 jajka ugotowane na miękko
ser pecorino do posypania
natka pietruszki do posypania
Gorące szparagi podajemy posypane serem pecorino oraz natką pietruszki. Tak przygotowane szparagi wyśmienicie smakują, gdy zanurzymy je w żółtku jajka ugotowanego na miękko.
Składniki:
20 zielonych szparagów20 plasterków surowej wędzonej szynki wieprzowej
200 g ciasta francuskiego
4 jajka ugotowane na miękko
ser pecorino do posypania
natka pietruszki do posypania
Wykonanie:
Szparagom odłamujemy zdrewniałe końcówki Każdego szparaga owijamy plasterkiem szynki, a następnie cienkim paskiem ciasta francuskiego. Szparagi układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 200 stopniach C około 15 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni.Gorące szparagi podajemy posypane serem pecorino oraz natką pietruszki. Tak przygotowane szparagi wyśmienicie smakują, gdy zanurzymy je w żółtku jajka ugotowanego na miękko.
Komentarze
Prześlij komentarz