Ziołowo-serowe kotleciki chlebowe


Pyszne kotleciki z chleba, ziół, żółtego sera i jajek. Wybornie smakują same lub podane z ulubionym sosem np. jogurtowym lub keczupem.

Składniki:


5 kromek czerstwego chleba razowego
3-4 jajka
duża garść ziół, u mnie czosnek niedźwiedzi, szczypiorek, pokrzywa, krwawnik i lubczyk
50 g żółtego twardego sera u mnie pecorino
2 plastry wędzonej surowej polędwicy
1/2 czerwonej cebuli
pieprz do smaku
opcjonalnie sól> polędwica i ser są dosyć słone

olej rzepakowy do smażenia

Wykonanie:


Chleb kroimy w grubą kostkę, przekładamy do malaksera. Do chleba wbijamy jajka. Miksujemy, aż jajka połączą się z chlebem. Cebulę, zioła i polędwicę drobno kroimy, ser ścieramy na tarce, dodajemy do masy chlebowo jajecznej. Całość posypujemy zmielonym pieprzem. Miksujemy na wolnych obrotach, by składniki się połączyły.

Masę nabieramy łyżką i smażymy na rumiano z obu stron. Kotleciki podajemy z ulubioną sałatką lub sosem. Smacznego.

Komentarze

Popularne posty