Zupa rybna

Pyszna delikatna zupa warzywna z kawałkami ryby.

Składniki:

2 marchewki, użyłam pomarańczowej i czarnej
korzeń pietruszki
seler
cebula
por
cukinia
pół szklanki czerwonej soczewicy
500 g przecieru pomidorowego
500 g ryby użyłam pstrąga i tuńczyka
sól
pieprz
kawałek imbiru
płatki chili
natka pietruszki
pieprz ziołowy
ząbek czosnku
łyżka oleju rzepakowego

pietruszka do posypania

Wykonanie:

Na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty ząbek czosnku. Do cebuli dodajemy pokrojone marchewki, pietruszkę, selera i pora, lekko solimy i dusimy klika minut. Zalewamy wodą, ilość zależy jak gęste lubimy zupy. Do warzyw wsypujemy soczewicę i gotujemy około 25 minut. Do zupy dodajemy pomidory i pokrojoną cukinię doprowadzamy do zagotowania. Doprawiamy do smaku. Do zupy dodajemy pokrojoną w kostkę rybę. Zupę przykrywamy, wyłączamy ogień. Zupę podajemy po 5 minutach posypaną natką pietruszki.


Komentarze

Popularne posty