Chłodnik z cukinii i migdałów
Pochodzące
z Azji migdały to bogate źródło magnezu i miedzi. Oprócz właściwości zdrowotnych orzechy te są bardzo smaczne.
Dlatego połączyłam je z cukinią. Po ugotowaniu powstała
delikatna i kremowa zupa, a po schłodzeniu orzeźwiający chłodnik. Przyprawiłam delikatnie solą morską i gałką muszkatołową,
by zachować jej subtelny i aksamitny smak. Całość idealnie uzupełnia rukola, pestki granatu oraz prażone lekko solone migdały.
Składniki:
500 g młodej cukinii, najlepiej żółtej
150 g blanszowanych migdałów
ząbek czosnku
łyżka masła
sól morska
gałka muszkatołowa lub zmielony kwiat muszkatu
do podania:
prażone lekko solone migdały
młode listki rukoli
pestki granatu
Wykonanie:
Komentarze
Prześlij komentarz