Kremowa zupa selerowa z łososiem pacyficznym z Alaski


 
Seler korzeniowy to moim zdaniem bardzo niedoceniane warzywo. Szkoda, gdyż jest pyszny i zdrowy. Jego słodki smak bardzo dobrze komponuje się z innymi składnikami. Krem z selera to bardzo wdzięczna baza, którą można podawać z ulubionymi dodatkami. Moją kolejną propozycją na tę zupę to podanie jej z łososiem, awokado i młodym surowym buraczkiem oraz z chrupiącymi krążkami ziemniaczanymi. Wybrałam mięso łososia z Alaski - Sockeye, gdyż ma naturalnie silnie czerwony kolor dzięki czemu ładnie prezentuje się na talerzu.

Składniki:

500 g selera korzeniowego
100 g ziemniaków
domowa kostka bulionowa lub bulion warzywny
200 ml kwaśnej wiejskiej śmietany
sól morska
rozkruszone ziele angielskie
świeży liść laurowy pozbawiony głównego nerwu

do podania na każdy talerz:
2 - 3 plastry wędzonego łososia pacyficznego z Alaski
4-6 plastrów awokado
kilka listków rukoli
szczypiorek do posypania
koperek do posypania
surowy mały buraczek starty w drobną zapałkę
pestki granatu i groszek cukrowy do posypania
kilka krążków ziemniaczanych, użyłam z firmy Marks & Spencer

Wykonanie:

Obrane ziemniaki i seler kroimy w mniejsze kawałki. Do warzyw dodajemy kostkę warzywną, sól, rozkruszone ziele angielskie i liść laurowy. Zalewamy wodą lub bulionem warzywnym. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Do zupy wlewamy śmietanę. Ponownie doprowadzam do zagotowania. Zupę miksujemy, aż będzie aksamitnie gładka. Dla pewności można ją jeszcze przetrzeć przez sito. Doprawiamy do smaku.
 
Zupę podajemy z różyczkami z łososia i awokado oraz przybraną: rukolą, szczypiorkiem, koperkiem, wiórkami z buraczka, pestkami granatu, groszkiem cukrowym oraz krążkami cebulowymi.

Komentarze

Popularne posty