Chicken burger
Moja wersja popularnego amerykańskiego dania fastfoodowego. Przygotowanie takiej kanapki to kilka minut. Najdłużej trwa grillowanie kurczaka - aż 3-4 minuty😉
Składniki:
proporcje na 1 kanapkę:
bułka hamburgerowa tupu brioszka
zamarynowana pierś kurczaka - przykładowy przepis na marynatę
kilka listków sałaty
2-3 plasterki pomidora
ser z niebieską pleśnią
czerwona cebula marynowana w soku z granatu i cytryny
ogórek pokrojony w plasterki z koperkiem zamarynowany w oleju rzepakowym i soku z cytryny
łyżeczka majonezu
mak niebieski
Wykonanie:
Mięso grillujemy na patelni grillowej lub grillu.
Bułkę kroimy na pół i podpiekamy na grillu lub patelni grillowej.
Obie połówki bułki smarujemy majonezem, posypujemy makiem. Na dolnej połówce układamy sałatę, plasterki pomidora, cebulę, mięso, plasterki ogórka, sałatę. Przykrywamy drugą połówką bułki. W środek wbijamy wykałaczkę, żeby kanapka się nie rozpadła podczas podawania.
Porada: Przygotowanie tej kanapki zajmie tyle co grillowanie kurczaka, jeśli wcześniej przygotujemy pikle z ogórka i cebuli. Pikle nie wymagają długiego marynowania, więc możemy je przygotować 10 minut przed wykonaniem kanapki.
Wykonanie marynowanej cebuli: cebulę kroimy w cienkie plasterki, solimy zalewamy sokiem z granatu i cytryny. Mieszamy odstawiamy na 10 minut, aż cebula zmięknie.
Wykonanie marynowanych ogórków: sok z jednej cytryny mieszamy z 2-3 łyżkami oleju rzepakowego i łyżeczką miodu, dodajemy zmielony pieprz kolorowy, sól morską i posiekany koperek. Do marynaty dodajemy ogórka pokrojonego karbowanym nożem w plasterki. Mieszamy odstawiamy na 10 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz