Ziołowy kalafior gotowany na parze
Warzywa gotowane na parze zachowują więcej cennych witamin i minerałów niż te gotowane w wodzie. To co dla mnie najważniejsze są pełne smaku i aromatu oraz mają wspaniałą teksturę. Dzisiaj gotowałam całą główkę kalafiora. Przed gotowaniem dokładnie go natarłam domowym masłem pietruszkowo - czosnkowym. Tak ugotowany kalafior jest pełen smaku i aromatu idealnie pasuje jako dodatek do dania głównego.
Składniki:
kalafior
masło pietruszkowo - czosnkowe:
50 g masła
2 ząbki czosnku
kilka gałązek natki pietruszki
sól morska
pieprz kolorowy
Wykonanie:
Kalafiora obieramy z uszkodzonych liści, te młode i ładne zostawiamy, gdyż będą smaczne po ugotowaniu. Kalafior moczymy w wodzie z sokiem cytrynowym przez 10-15 minut.
Masło mieszamy z posiekanym czosnkiem, natką pietruszki oraz solą morską i pieprzem kolorowym.
Ziołowym masłem dokładnie nacieramy kalafiora. Układamy w parowarze. Gotujemy około 30 minut.
Tak przygotowany kalafior jest niezwykle delikatny, aksamitny z wyraźnym maślano - ziołowym aromatem.
Komentarze
Prześlij komentarz