Kurki konserwowane w maśle
Kilka dni temu dostałam koszyk świeżo zebranych kurek, żeby zachować ich smak i świeżość, a jednocześnie móc je na bieżąco używać do potraw zakonserwowałam je w maśle.
Składniki:
dowolna ilość kurek
masło klarowane
sól morska
pieprz kolorowy
odrobina miodu
Wykonanie:
Oczyszczone kurki przekładamy na patelnię, solimy. Dusimy, aż odparują. Dodajemy trochę miodu - miód zrównoważy goryczkę kurek, dodatkowo miód konserwuje. Dodajemy klarowane masło. Masła powinno być tyle, że po przełożeniu ich do słoików i po zalaniu masłem masło dokładnie pokryje kurki. Gdy masło się roztopi doprawiamy kolorowym pieprzem. Przekładamy do wyparzonych słoików. Szczelnie zakręcamy. Po ostudzeniu przechowujemy w lodówce.
Takie kurki są idealne do jajecznicy sosów, zup. Świetnie również smakują odgrzanie i przesmażone z młodą cebulką.
Komentarze
Prześlij komentarz