Sałatka z grillowaną cukinią
Słodka grillowana cukinia, idealnie komponuje się z lekko pikantną rukolą słoną fetą oraz soczystymi pomidorkami. Wszystkie smaki łączy olej rzepakowy - nazywany polską oliwą lub oliwą Północy.
Składniki:
młoda żółta cukinia
kilka pomidorków koktajlowych
mała czerwona cebula
100 g fety lub sera typu feta
rukola
3-4 łyżki oleju rzepakowego
2 ząbki czosnku
łyżeczka tymianku
sól morska
łyżeczka soku wyciśniętego z cytryny
Wykonanie:
Cukinię kroimy w plasterki. Olej mieszamy z pokrojonym w plasterki czosnkiem, solą i tymiankiem. Plasterki cukinii dokładnie nacieramy marynatą. Odstawiamy na kilka minut. Cukinię grillujemy.
Do pozostałej marynaty dodajemy sok cytrynowy. Wrzucamy rukolę i nacieramy mieszanką. Rukolę przekładamy na półmisek.
Do pozostałego oleju z ziołami przekładamy pokrojoną w kostkę fetę, delikatnie mieszamy. Fetę przekładamy na rukolę. Cebulę cienko szatkujemy i też nacieramy olejem. Przekładamy na rukolę.
Cukinię układamy na sałatce.
Pomidorki dosłownie chwilę podgrzewamy na grillu i również dokładamy na sałatce.
Sałatka gotowa. Podajemy od razu po przygotowaniu. Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz