Domowa warzywna kostka bulionowa
Uwielbiam młode warzywa. W lato, gdy jest ich największy wybór szukam sposobów, by przechować ten smak na później i cieszyć się nim zimową porą. Jednym z tych sposobów są domowe kostki bulionowe. Kostka bulionowa nadaje potrawom aromat oraz pozwala zaoszczędzić czas w trakcie gotowania. Jednak te sklepowe to "bogactwo" sztucznych polepszaczy smaku. Na szczęście kostkę bulionową możemy zrobić sami w domu. Warto poświęcić czas na jej przygotowanie, gdyż uzyskamy zdrową podstawę do zup i sosów. Takie domowe kostki w 100% składają się z naturalnych składników, dzięki czemu naturalnie wzbogacają smak zup i sosów.
Składniki:
4 obrane marchewki2 obrane korzenie pietruszki
obrany pasternak
seler
seler
fenkuł
2 łodygi selera naciowego
mała cebula
2 łodygi selera naciowego
mała cebula
ząbek czosnku
por
bardzo drobno posiekany pęczek lubczyku
por
bardzo drobno posiekany pęczek lubczyku
bardzo drobno posiekany pęczek natki pietruszki
200 g soli
200 g soli
2 łyżki curry
0,12 g szafranu
łyżeczka młotkowanego kolorowego pieprzu
2 roztarte ziela angielskie
2 drobno posiekane świeże liście laurowe pozbawione głównego nerwu
2 suszone prawdziwki
1 suszony pomidor
200 ml oleju rzepakowego
Wykonanie:
Obrane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa, suszone grzyby, pomidora, czosnek, liście laurowe rozdrabniamy jak najdrobniej za pomocą malaksera lub po prostu je ścieramy na drobnym oczku. Jeśli używamy malaksera warzywa najlepiej rozdrabniać w kliku partiach. Masę przekładamy do płaskiego garnka o grubym dnie. Dodajemy sól, curry, szafran, ziele angielskie
i pieprz. Prażymy na bardzo małym ogniu bez tłuszczu, co jakiś czas mieszając, przez około 15-20 minut. Warzywa powinny odparować i się lekko przyrumienić. Dodajemy drobno posiekaną zieleninę. Dolewamy olej. Zdejmujemy
z ognia, studzimy. Ostudzoną masę ponownie miksujemy. Przekładamy do płaskiego plastikowego pojemnika i mrozimy przez 3-4 godziny. Zmrożoną masę wyjmujemy z pojemnika i kroimy w kostki. Przekładamy do zamykanego pojemnika. Żeby kostki się nie zlepiały, warstwy przekładamy folią spożywczą.
Domowe kostki dodajemy do zup i sosów.
Ważne: Suszony grzybek i suszony pomidor działa jako naturalny wzmacniacz smaku. Te składniki pozwalają nam zrównoważyć smaki osiągnąć smak umami.
Curry oraz szafran nadają kostkom pięknego koloru oraz nadają "rosołowego" smaku.
Olej rzepakowy jest nośnikiem smaku oraz pozwala nam poprawić konsystencję kostek.
Komentarze
Prześlij komentarz