Sernik na zimno z musem kajmakowym i czekoladowym


Sernik na zimno ze słodkim musem kajmakowym i musem z gorzkiej czekolady. Wierzch ciasta posypałam posiekanymi orzechami i gorzką czekoladą. Smaki i tekstury doskonale się łączą.
Ciasto jest proste do wykonania, a większość pracy wykonuje za nas robot planetarny.

Składniki:

proporcje na tortownicę o średnicy 20 cm

warstwa serowa:

500 g serka waniliowego
10 g żelatyny w płatkach Dr Oetker

mus kajmakowy:

400 g masy kajmakowej
100 ml mleka
20 g żelatyny w płatkach Dr Oetker

mus czekoladowy:

100 g gorzkiej czekolady 70%
100 ml mleka
10 g żelatyny w płatkach Dr Oetker

120 g okrągłych biszkoptów

do posypania:
100 g posiekanych orzechów laskowych
tarta gorzka czekolada

Wykonanie:

Rant tortownicy wykładamy folią do rantów (dzięki temu łatwo zdejmiemy rant tortownicy nie uszkadzając ciasta). Dno tortownicy i boki wykładamy biszkoptami.

Warstwa serowa:

Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie, gdy napęcznieje odsączamy i rozpuszczamy.  Serek przekładamy do dzieży robota kuchennego, wlewamy rozpuszczoną żelatynę. Mieszamy końcówką - rózga. Wymieszaną masę wykładamy na biszkopty. Odstawiamy do lodówki.

Mus kajmakowy:

Do dzieży robota przekładamy kajmak dodajemy mleko. Mieszamy końcówką - rózga, aż kajmak połączy się z mlekiem. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie, gdy napęcznieje odsączamy i rozpuszczamy. Rozpuszczoną żelatynę wlewamy do kajmaku z mlekiem. Ubijamy na wysokich obrotach około 10-15 minut, aż masa się spieni. Mus wylewamy na warstwę serową. Odstawiamy do lodówki.

Mus czekoladowy:

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladę i ciepłe mleko umieszczamy w dzieży robota i mieszamy końcówką - rózga, aż się połączą. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie, gdy napęcznieje odsączamy i rozpuszczamy. Rozpuszczoną żelatynę wlewamy do czekolady. Ubijamy na wysokich obrotach około 10-15 minut, aż masa się spieni. Mus wylewamy na warstwę kajmakową. Posypujemy orzechami i wiórkami czekolady. Odstawiamy do lodówki, najlepiej na noc, żeby masy dobrze zastygły. Dzięki użyciu foli do rantów wystarczy rozpiąć tortownicę, ostrożnie zdjąć folię i przełożyć ciasto na płaski talerz lub paterę.

Porady: Proponuję użyć żelatyny w listkach, gdyż idealnie się rozpuszcza i łączy z masami nie pozostawiając grudek. 
Ciasto najlepiej kroić nożem wcześniej namoczonym w gorącej wodzie.
 

Komentarze

Popularne posty