Sernik na zimno z musem kajmakowym i czekoladowym
Sernik na zimno ze słodkim musem kajmakowym i musem z gorzkiej czekolady. Wierzch ciasta posypałam posiekanymi orzechami i gorzką czekoladą. Smaki i tekstury doskonale się łączą.
Ciasto jest proste do wykonania, a większość pracy wykonuje za nas robot planetarny.
Składniki:
proporcje na tortownicę o średnicy 20 cm
warstwa serowa:
500 g serka waniliowego
10 g żelatyny w płatkach Dr Oetker
mus kajmakowy:
400 g masy kajmakowej
100 ml mleka
20 g żelatyny w płatkach Dr Oetker
mus czekoladowy:
100 g gorzkiej czekolady 70%
100 ml mleka
10 g żelatyny w płatkach Dr Oetker
120 g okrągłych biszkoptów
do posypania:
100 g posiekanych orzechów laskowych
tarta gorzka czekolada
Wykonanie:
Rant tortownicy wykładamy folią do rantów (dzięki temu łatwo zdejmiemy rant tortownicy nie uszkadzając ciasta). Dno tortownicy i boki wykładamy biszkoptami.
Warstwa serowa:
Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie, gdy napęcznieje odsączamy i rozpuszczamy. Serek przekładamy do dzieży robota kuchennego, wlewamy rozpuszczoną żelatynę. Mieszamy końcówką - rózga. Wymieszaną masę wykładamy na biszkopty. Odstawiamy do lodówki.
Mus kajmakowy:
Do dzieży robota przekładamy kajmak dodajemy mleko. Mieszamy końcówką - rózga, aż kajmak połączy się z mlekiem. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie, gdy napęcznieje odsączamy i rozpuszczamy. Rozpuszczoną żelatynę wlewamy do kajmaku z mlekiem. Ubijamy na wysokich obrotach około 10-15 minut, aż masa się spieni. Mus wylewamy na warstwę serową. Odstawiamy do lodówki.
Mus czekoladowy:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladę i ciepłe mleko umieszczamy w dzieży robota i mieszamy końcówką - rózga, aż się połączą. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie, gdy napęcznieje odsączamy i rozpuszczamy. Rozpuszczoną żelatynę wlewamy do czekolady. Ubijamy na wysokich obrotach około 10-15 minut, aż masa się spieni. Mus wylewamy na warstwę kajmakową. Posypujemy orzechami i wiórkami czekolady. Odstawiamy do lodówki, najlepiej na noc, żeby masy dobrze zastygły. Dzięki użyciu foli do rantów wystarczy rozpiąć tortownicę, ostrożnie zdjąć folię i przełożyć ciasto na płaski talerz lub paterę.
Porady: Proponuję użyć żelatyny w listkach, gdyż idealnie się rozpuszcza i łączy z masami nie pozostawiając grudek.
Ciasto najlepiej kroić nożem wcześniej namoczonym w gorącej wodzie.
Komentarze
Prześlij komentarz