Maślany młody kalafior w mieszance ziołowej w hiszpańskim stylu
Kalafior gotowany na parze jest pełen smaku i aromatu. Pięknego złocistego koloru nadaje mu szafran oraz papryka słodka, które znajdują się w domowej mieszance przypraw w stylu hiszpańskim. Dzięki gotowaniu na parze, kalafior jest delikatny i miękki, nie nasiąka wodą. Wspaniale wygląda podany w całości. Tak przygotowany kalafior może być podstawą dania głównego, gdy podamy go z ulubioną surówką i jajkiem sadzonym lub dodatkiem do dania mięsnego podany zamiast ziemniaków.
Składniki:
młody kalafior, razem z młodymi listkami
100 g masła
2 łyżki mieszanki w stylu hiszpańskim
Wykonanie:
Kalafior moczymy przez 10-15 minut w wodzie z solą i soku z cytryny, aby pozbyć się jego ewentualnych mieszkańców. Następnie go osuszamy.
Masło mieszamy z przyprawą. Dokładnie nacieramy masłem kalafior. Przekładamy do parowaru i gotujemy 25-30 minut w zależności od wielkości kalafiora i tego jaki stopień miękkości preferujemy. W tej wersji polecam ugotować kalafior do miękkości - lepiej przeniknie smakiem masła i przypraw.
Ugotowany kalafior ostrożnie przekładamy na półmisek. Podajemy w całości.
Komentarze
Prześlij komentarz