Ekspresowe marynowane ogórki kanapkowe
Ogórki marynowane w oleju rzepakowym, soku cytrynowym z dodatkiem, miodu, soli morskiej, kolorowego pieprzu i koperku po 10 minutach od wykonania są już gotowe do jedzenia. Najlepiej jednak smakują, gdy postoją w lodówce przez godzinę. Tak zrobione ogórki to świetny dodatek do kanapek, hamburgerów lub jako sałatka do obiadu.
Składniki:
długi ogórek
marynata:
sok z cytryny
2-3 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
1-2 łyżeczki miodu
sól morska
pieprz kolorowy
koperek
Wykonanie:
Ogórka kroimy karbowanym nożem lub na mandolinie o karbowanym ostrzu.
Składniki marynaty mieszamy. Do marynaty dodajemy plasterki ogórka. Mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Tak zamarynowany ogórek świetnie sprawdza się jako dodatek do kanapek lub do dań z grilla.
Plasterki ogórka można również przełożyć do słoika i odstawić do lodówki. W lodówce można przechowywać przez 2 dni.
Komentarze
Prześlij komentarz