Kurkowa zupa krem podana z domowymi czosnkowo-tymiankowymi grzankami


Pieprznik jadalny ceniony jest ze względu na aromat, smak oraz twardość i chrupkość. Dlatego te grzyby cieszą się zainteresowaniem kulinarnym nie tylko w Polsce. Moja dzisiejsza propozycja to zupa krem z kurek w stylu zachodnioeuropejskim, gdyż zazwyczaj we Francji czy Anglii najbardziej popularne są kremowe zupy grzybowe. Idealnym dodatkiem do tej zupy są grzanki ziołowo-czosnkowe. Te przygotowane w domu z włoskiej ciabatty lub francuskiej bagietki są niezwykle aromatyczne i chrupiące.

Składniki:

4 młode ziemniaki
500 g kurek
2 łyżki masła
sól morska
pieprz kolorowy
ziele angielskie
kawałek macis(kwiat muszkatu) 
szczypta szafranu
rosół/bulion warzywny lub woda
2-3 łyżki kwaśnej wiejskiej śmietany

grzanki:
ciabatta, najlepiej 1-2 dniowa
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
łyżeczka tymianku
sól morska

natka pietruszki do posypania

Wykonanie:

Przygotowanie zupy:

Kurki podsmażamy na maśle (odkładamy część usmażonych kurek do posypania zupy). Do kurek dodajemy pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Dodajemy sól morską, rozkruszone ziele angielskie, macis i szafran. Chwilę wszystko razem podsmażamy. Zalewamy wodą lub bulionem. Wlałam płynu, żeby pokrył ziemniaki i grzyby. Gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. Na koniec dodajemy wiejską kwaśną śmietanę i doprowadzamy do zagotowania. Wstępnie doprawiamy solą morską i pieprzem. Miksujemy, aż uzyskamy jednolitą, gładką konsystencję. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.

Przygotowanie grzanek: 

Masło mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą morską i tymiankiem.

Ciabattę kroimy wzdłuż na 3-4 części. Smarujemy z jednej strony masłem tymiankowo - czosnkowym.

Kromki kroimy w drobną kostkę. Grzanki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180°C, aż grzanki ładnie się zrumienią. Podczas pieczenia warto je kilka razy przemieszać, żeby równo się zrumieniły.

Zupę podajemy posypaną grzankami, kurkami i natką pietruszki.

 

Komentarze

Popularne posty