Kurkowa zupa krem podana z domowymi czosnkowo-tymiankowymi grzankami
Składniki:
Wykonanie:
Przygotowanie zupy:
Kurki podsmażamy na maśle (odkładamy część usmażonych kurek do posypania zupy). Do kurek dodajemy pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Dodajemy sól morską, rozkruszone ziele angielskie, macis i szafran. Chwilę wszystko razem podsmażamy. Zalewamy wodą lub bulionem. Wlałam płynu, żeby pokrył ziemniaki i grzyby. Gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. Na koniec dodajemy wiejską kwaśną śmietanę i doprowadzamy do zagotowania. Wstępnie doprawiamy solą morską i pieprzem. Miksujemy, aż uzyskamy jednolitą, gładką konsystencję. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.
Przygotowanie grzanek:
Masło mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą morską i tymiankiem.
Ciabattę kroimy wzdłuż na 3-4 części. Smarujemy z jednej strony masłem tymiankowo - czosnkowym.
Kromki kroimy w drobną kostkę. Grzanki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180°C, aż grzanki ładnie się zrumienią. Podczas pieczenia warto je kilka razy przemieszać, żeby równo się zrumieniły.
Zupę podajemy posypaną grzankami, kurkami i natką pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz