Kiszona papryka biała i czerwona
Kolejna propozycja letniej kiszonki. Tak przygotowana papryka to idealny dodatek do kanapek, sałatek oraz dania głównego.
Składniki:
2 papryki Ramiro
4 papryki białe
na każdy słoik 500 ml:
świeża papryczka chili
plasterek imbiru
gałązka kopru
2 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
łyżeczka ziaren kolorowego pieprzu
pół łyżeczki kozieradki
pół łyżeczki ziaren kolendry
pół łyżeczki gorczycy
zalewa:
na litr przefiltrowanej wody łyżka soli morskiej
Wykonanie:
Do każdego słoika wkładamy przyprawy.
Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kawałki. Do każdego słoika wkładamy kilka kawałków białej i czerwonej papryki. Zalewamy solanką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka dni do zakiszenia. Zakiszone zakręcamy i odstawiamy do lodówki, żeby wstrzymać dalsze kiszenie. Kiszona papryka to wspaniały dodatek do kanapek, sałatek oraz dania głównego.
Komentarze
Prześlij komentarz