Policzki wieprzowe podane w mini burgerach
Popularny amerykański fast food w nieco innej odsłonie.
Policzki wieprzowe, wołowe lub z dziczyzny to prawdziwy przysmak, który jednak wymaga odpowiedniego przygotowania, żeby były miękkie i pełne smaku.
Moim sposobem, aby policzki zawsze były idealnie miękkie i pełne smaku to gotowanie ich w próżni. Idealnie ugotowane, a następnie lekko grillowane policzki wyśmienicie smakują podane jako mini burgery. W tej formie na pewno zasmakują osobom nieprzekonanym do tego kawałka mięsa.
Składniki:
500 g policzków wieprzowych
5 bułek do mini burgerów
5 małych listków sałaty
5 plasterków czerwonej cebuli
Wykonanie:
Policzki przekładamy do worka przystosowanego do gotowania sous vide. Dajemy 3-4 łyżki marynaty. Worek
zamykamy próżniowo za pomocą pakowarki próżniowej. Mięso gotujemy 3
godziny ustawiając cyrkulator na 70°C lub w parowarze przez 2 godziny.
Po ugotowaniu pozwalamy mięsu odpocząć.
Mięso lekko solimy, krótko grillujemy, tylko żeby się zrumieniło. Policzki zanurzamy przez chwilę w sosie, który powstał podczas ich gotowania. Bułki kroimy na pół i też je przez chwilę grillujemy. Przez chwilę namaczamy w sosie od gotowania mięsa. Na bułkach układamy sałatę, cebulę, pomidora, policzek i kilka plasterków kiszonki. Przykrywamy drugą połówką bułki. Podajemy od razu po przygotowaniu.
Porada: Tak przygotowane policzki po ugotowaniu w nieodpakowanym worku można przechowywać przez kilka dni i podgrzać/grillować kiedy będziemy mieli ochotę.
Komentarze
Prześlij komentarz