Musztarda miodowa
Historia musztardy sięga już prawie dwóch tysięcy lat. Jeden z
pierwszych przepisów na jej przygotowanie pochodzi z początku I wieku
naszej ery. Rzymski pisarz, Pliniusz Starszy, ucierał sproszkowaną
gorczycę z octem, dzięki czemu powstawała gęsta masa. Taka mieszanka
dodawała nie tylko smaku potrawom, ale także ułatwiała ich trawienie.
Masowa produkcja musztardy rozpoczęła się jednak w XIII wieku, we
francuskim miasteczku Dijon. To właśnie w Dijon opracowano recepturę, w
której gorczycę łączono nie z octem lecz, jak przystało na Francuzów
moszczem winnym. Charakterystyczny smak musztardy z Dijon pozostaje od
tamtej pory niezmienny. Musztarda na ziemie polskie przywędrowała w
czasie wojen napoleońskich. Na początku traktowano musztardę jako deser i
spożywana ją po daniu głównym, stąd powstało powiedzenie musztarda po obiedzie. Poniżej przedstawiam przepis na domową musztardę miodową:
Składniki:
100 g gorczycy białej
50 g gorczycy czarnej
150 ml octu z białego wina
50 ml miodu płynnego kwiatowego
łyżeczka soli morskiej
łyżeczka pieprzu
przegotowana woda do ustalenia konsystencji
Wykonanie:
Ziarna gorczycy wysypujemy na suchą patelnię i ostrożnie prażymy
na małym ogniu. Gdy wystygną, przesypujemy do miseczki. Zalewamy octem winnym. Moczymy przez 24 godziny, by napęczniały.
Po tym czasie przekładamy ziarna do moździerza lub miksera.
Dodajemy pozostałe składniki i ucieramy lub miksujemy, aż uzyskamy
pożądaną konsystencję. Jeśli musztarda jest za gęsta, możemy dodać wody dla uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Musztardę przekładamy do słoika i odstawiamy w ciemne, chłodne miejsce.
Będzie gotowa po upływie około tygodnia. Z czasem jej smak
złagodnieje.
Musztarda wykonana tylko z białej gorczycy będzie potrzebowała, więc dłuższego czasu za nim się przemaceruje i nabierze odpowiedniego smaku☺
Komentarze
Prześlij komentarz