Selerowa zupa krem ze stekiem z tuńczyka
Seler korzeniowy to moim zdaniem bardzo niedoceniane warzywo. Szkoda, gdyż jest pyszny i zdrowy. Jego słodki smak bardzo dobrze komponuje się z innymi składnikami. Moją dzisiejszą propozycją jest niezwykle kremowa zupa selerowa podana z grillowanym tuńczykiem. Tak podana zupa może zastąpić danie główne, jeśli podamy ją z całym stekiem. Można również podać tylko z dwoma lub trzema plasterkami tuńczyka, jeśli planujemy podać drugie danie☺
Składniki:
500 g selera korzeniowego
100 g ziemniaków
domowa kostka bulionowa lub bulion warzywny
200 ml kwaśnej wiejskiej śmietany
sól morska
rozkruszone ziele angielskie
świeży liść laurowy pozbawiony głównego nerwu
do podania:
grillowany tuńczyk:
250 g stek z tuńczyka
sól morska
młotkowany pieprz kolorowy
olej rzepakowy
pestki granatu
szczypiorek
groszek cukrowy
Wykonanie:
Obrane ziemniaki i seler kroimy w mniejsze kawałki. Do warzyw dodajemy kostkę warzywną, sól, rozkruszone ziele angielskie i liść laurowy. Zalewamy wodą lub bulionem warzywnym. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Do zupy wlewamy śmietanę. Ponownie doprowadzam do zagotowania. Zupę miksujemy, aż będzie aksamitnie gładka. Dla pewności można ją jeszcze przetrzeć przez sito. Doprawiamy do smaku.
Stek z tuńczyka nacieramy solą, pieprzem i olejem. Grillujemy, aż zrumieni się z obu stron. W środku powinien zostać różowy. Długość zależy od grilla lub patelni, na której go przyrządzamy. Dlatego najlepiej sprawdzić dotykając go palcem. Im miększy, tym słabiej będzie wysmażony.
Zupę podajemy ze stekiem pokrojonym w plasterki. Ja podałam jeden stek na osobę, ale jeśli planujemy podać drugie danie wystarczy po 2-3 plasterki na osobę. Całość posypujemy szczypiorkiem, pestkami granatu i groszkiem cukrowym.
Komentarze
Prześlij komentarz